Nahranite kožo, lase in nohte od znotraj

Hialuronska kislina, likopen, izbrani vitamini in minerali poskrbijo za lepo kožo, lase in nohte od znotraj

Povezava med prehrano in videzom kože, las in nohtov vzbuja zanimanje že od antičnih časov. Koža, lasje in nohti so naša zunanjost in imajo zato velik lepotni pomen. Na koži se najprej pokažejo pomanjkanja hranil, saj se kožne celice hitro delijo, pri laseh pa se zaradi počasne delitve izrazijo dalj časa trajajoča pomanjkanja. Pomanjkanja vitaminov in mineralov se izrazijo kot spremembe na koži (vitamin A, vitamin C, biotin, baker, cink, jod riboflavin, niacin), laseh (biotin, baker, selen, cink) in nohtih (selen, cink). Običajno ne gre za pomanjkanje enega hranila, ampak gre za prepletajoče sočasno blago pomanjkanje večih, zato znaki pomanjkanja niso jasni in jih je težko odkriti. Vzemimo primer vitamina C, blago pomanjkanje je prisotno pri kar 20-40 % Evropejcev. Znaki niso tako značilni, kot pri popolni odsotnosti vnosa vitamina C (skorbut), ker pa vitamin C med drugim vpliva na nastajanje kolagena se pomanjkanje kaže s spremembami na koži, slabim celjenjem in prezgodnjim staranjem kože. Manj znano dejstvo je tudi, da je za največ primerov izpadanja las pri ženskah pred 50 letom vzrok pomanjkanje železa.

Ali lahko s prehrano vplivamo na staranje kože?

Na intrinzično, notranje staranje, ki je odvisno od genetike in hormonskega stanja v različnih obdobjih življenja ne moremo vplivati. Vplivamo pa lahko na ekstrinzično – zunanje staranje, ki ga povzročajo zunanji dejavniki, kot so prehrana, pomanjkanje spanja, vremenski pogoji, sončenje, kajenje, alkohol in nekatera zdravila. UV žarki povzročajo nastanek radikalov, ki poškodujejo strukture kože, veter in tudi pretirano umivanje kože pa povzročijo izgubo vlage in s tem čvrstosti kože.

Čudovita koža, sijoči lasje in trdni nohti

4 ukrepi za upočasnitev staranja kože

1. Kožo ščitimo pred škodljivimi UV žarki z zaščitno kremo in zaščitno obleko.

2. Uživamo veliko zelenjave in sadja bogatega z zaščitnimi snovmi z antioksidativnim delovanjem kot so karotenoidi (npr. likopen) in vitamini A, C, D in E, ki v koži nevtralizirajo radikale. Poskrbimo za zadosten vnos svežega sadja (250 g/dan) in zelenjave (400 g/dan), zlasti bogate s karotenoidi, na primer z likopenom bogatega paradižnika.

3. Pijemo dovolj vode.

4. Na vsebnost vode v koži vplivamo tudi z vnosom hilauronske kisline, ki ima v koži, vezivnih tkivih in v tekočini znotraj sklepov vlogo zadrževanja vlage.

Najboljše rezultate boste dosegli z ustrezno prehrano, ki lahko vključuje tudi kakovostna prehranska dopolnila. Kadar organizem ne trpi nobenega prehranskega deficita ima dodajanje vitaminov in mineralov na kožo, lase in nohte omejen učinek. Ko pa so prisotna mejna pomanjkanja v populaciji, lahko s ciljnim dodajanjem hranil zelo ugodno vplivamo na funkcijo in izgled kože, las in nohtov.

Prehransko dopolnilo za sijočo kožo, čudovite lase in lepe nohte

Za sijočo kožo, čudovite lase in lepe nohte
18,16 
IZBRAN PRODUKT LETA 2024
Poskrbi za lepo in zaščiteno kožo
15,89 
razišči Vse izdelke