Pogosto zastavljena vprašanja

Na tej strani boste našli nekaj najpogostejših vprašanj in odgovorov v povezavi z Enemon izdelki in njihovo uporabo. V kolikor ne najdete odgovora na vaše vprašanje, vam bomo z veseljem odgovorili preko elektronske pošte info@enemon.si

1. Ali lahko Enemon slim uživajo nosečnice?

Enemon slim je v osnovi žitna kaša z dodatkom sadnih kosmičev, mlečnih izdelkov ter vitaminov in mineralov. Uporablja se lahko kot uravnotežen obrok s točno določeno hranilno sestavo, zato ga lahko brez posebnih težav uživajo tudi nosečnice.

2. Ali lahko Enemon slim uživajo doječe matere?

Enemon slim je v osnovi žitna kaša z dodatkom sadnih kosmičev, mlečnih izdelkov ter vitaminov in mineralov. Uporablja se lahko kot uravnotežen obrok s točno določeno hranilno sestavo, zato ga lahko brez posebnih težav uživajo tudi doječe matere.

3. Imam intoleranco na laktozo. Kateri izdelek lahko uživam?

Enemon slim vsebuje laktozo. Osnovni okusi, ki so namenjeni pripravi z mlekom in vodo, vsebujejo le 0,3 g laktoze na 100 g, medtem ko okus jabolko korenček zaradi dodatka mleka v prahu vsebuje več laktoze (glej tabelo).

Količina laktoze v izdelkih Enemon slim na 100 g na obrok (60 g)*
Vanilija 0,3 0,2
Kakav 0,3 0,2
Jagoda 0,3 0,2
Jabolko korenček 9,6 5,8

*obrok pripravljen z vodo oz. mlekom brez laktoze. V kolikor se obrok pripravi z navadnim mlekom, je vsebnost ustrezno povišana.

4. Imam celiakijo. Kateri izdelek lahko uživam?

Izdelka Enemon slim in Enemon diabetes vsebujeta pšenične kosmiče oziroma pšenični ekstrudat, kar pomeni, da je v živilu prisoten gluten, zato izdelka nista primerna za ljudi s celiakijo.

5. Sem dializni bolnik. Ali lahko uživam pšenične otrobe?

Pšenični otrobi vsebujejo poleg visoke vsebnosti beljakovin in prehranske vlaknine tudi veliko mineralov. Prehrana dializnega bolnika mora biti načrtovana v smislu uravnavanja količine zaužitih beljakovin in predvsem mineralnega ravnotežja. Vsebnost mineralov v otrobih (na 100 g izdelka) je relativno visoka v primerjavi z drugimi živili, zato za ledvične bolnike niso priporočljivi. V kolikor se morate kot dializni bolnik omejevati pri vnosu mineralov, vam priporočamo, da si pogledate vsebnost mineralov, da boste lahko ocenili prispevek mineralov zaužitih s pšeničnimi otrobi k skupnemu dnevnemu vnosu.

6. Kakšna je razlika med starim Enemonom in Enemonom slim?

Enemon slim ima prenovljeno recepturo in sicer se od predhodne razlikuje v:

  • dodatek pšeničnih ekstrudatov (kroglice) – spremenjena tekstura izdelka
  • dodatek sadnih in zelenjavnih kosmičev – vsebuje sadje in zelenjavo (prispeva k okusu in aromi kaše)
  • dodatek mletega stroka vanilije in povišana vsebnost kakava – izboljšava okusa in arome izdelka
  • spremenjen vitaminsko-mineralni premiks
  • prehranska vrednost izdelka je izboljšana in spremenjena v skladu z najnovejšimi priporočili za vnos hranil (Referenčne vrednosti)

7. Kakšna je razlika med starim Diemonom in Enemonom diabetes?

  • dodatek ovsenega ekstrudata – spremenjena tekstura izdelka
  • dodatek jabolka v prahu ter mlete skorjice pravega cimeta –prispeva k okusu in aromi kaše
  • dodatek mletega stroka vanilije – izboljšava okusa in arome izdelka
  • spremenjen vitaminsko-mineralni premiks – prehranska vrednost izdelka je izboljšana in spremenjena v skladu z najnovejšimi priporočili za vnos hranil (Referenčne vrednosti)
  • zamenjava mleka v prahu z mlečnimi beljakovinami zaradi zmanjšane vsebnosti mlečnega sladkorja

8. Kakšna je razlika med novimi otrobi Enemon in starimi pšeničnimi otrobi?

Razlika med starimi in novimi pšeničnimi otrobi je v njihovi obliki in s tem posledično v njihovi topnosti. Toplotna obdelava pripomore k prebavljivosti prisotnih ogljikovih hidratov, ki so drugače neprebavljivi, predvsem pa na organoleptične lastnosti izdelka. Najpomembnejša lastnost instant pšeničnih otrobov je v njihovi teksturi, zato se lahko uporabljajo kot žitarice za zajtrk, kar pa za druge surove otrobe na tržišču ne velja. Topnost instant otrobov je druga najpomembnejša prednost izdelka, saj se lepo stopijo v mleku, jogurtu ali vodi.

x