zdrav obrok z jabolkom

Prehrana pri sladkorni bolezni

Prehrana pri sladkorni bolezni, ki jo zaradi učinkovitosti, če je dosledno izvajana, imenujemo dietoterapija, se pravzaprav ne razlikuje od uravnotežene prehrane zdravih ljudi, le da je prilagojena individualnim prehranskim potrebam, zakonitostim te bolezni in načinu zdravljenja. Sodobna priporočila za uravnoteženo prehrano zdravih ljudi so namreč usmerjena prav v preprečevanje civilizacijskih bolezni, kot so: prekomerna telesna teža, previsok krvni pritisk, bolezni srca in ožilja, diabetes, metabolni sindrom in rakava obolenja. Vse te bolezni so v veliki meri posledica istih prehranskih napak.

Prehranske potrebe sladkornih bolnikov so take kot pri zdravih ljudeh enake starosti, spola, telesne teže in podobnih aktivnostih. Zelo pomembno je, da diabetik pozna načela uravnotežene prehrane, da dovolj dobro pozna sestavo živil ter razume potek in nevarnosti svoje bolezni, da bo s prilagojeno prehrano in popravljenim življenjskim slogom lahko premagoval svojo bolezen.

Pri sladkorni bolezni tipa 2, kamor spada vsaj 90 % sladkornih bolnikov, sta za razvoj bolezni odločilna prevelika telesna teža in neaktiven način življenja. Pri zdravljenju je treba oboje upoštevati tako močno, da prideta v center bolnikove in terapevtove pozornosti ter postaneta primarna terapijska ukrepa. To pa seveda ne gre brez ustreznega preverjanja prehrane. Pri pretežkih in fizično neaktivnih diabetikih tipa 2 se že s sorazmerno majhno izgubo telesne teže in povečano telesno dejavnostjo občutljivost za inzulin, izločanje inzulina, raven lipidov v krvi in seveda raven glukoze v krvi ter odstotek glikoziranega hemoglobina (HbA1c) občutno popravijo ali celo normalizirajo. Za uspešno zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2 ni mogoče spregledati, da mora pretežek bolnik z ustrezno prehrano in veliko gibanja doseči vsaj zmerno zmanjšanje telesne teže. Že samo gibanje – brez zmanjšanja telesne teže – ugodno vpliva na presnovno stanje, saj med drugim izboljša sprejemanje in porabo glukoze v mišičnih celicah.

x