| Zdravo življenje

Že upoštevate prvih pet zlatih pravil obnašanja na soncu, ki smo vam jih zaupali pred nekaj dnevi? Sonca je vedno več, njegova moč pa tudi še kar raste. Kakšen je napovedani dnevni UV indeks lahko spremljate na spletni strani Agencije RS za okolje – rubrika biovremenska napoved. Opozorilo meteorologov, da napovedani UV indeks ne upošteva odbitega dela UV sevanja, je pomembno predvsem, če se odpravljate v hribe ali na plažo, saj je tam odboj od svetlih skal oziroma peska ali vodne gladine velik.

Spodaj pa je še pet pomembnih »pravil obnašanja«, da boste v poletju uživali brez opeklin in drugih nepotrebnih nevšečnosti.

 

Zlato pravilo številka 6
Otroci so bolj občutljivi kot odrasli, zato je potrebno njihovi zaščiti pred soncem nameniti precej več skrbi. Potrebno je vedeti, da so otroške oči zelo občutljive na sončno svetlobo. Priporočljivo je, da otroci nosijo kakovostna sončna očala z zaščito najmanj tretje kategorije. Pri otrocih, mlajših od trinajst let kar šestdeset odstotkov UVA žarkov doseže mrežnico. Otroci naj na soncu ves čas nosijo pokrivala, za njihovo kožo, ki je bolj nežna in tanjša od kože odraslih, je potrebno izbrati posebne zaščitne kreme, ki imajo še višjo stopnjo zaščite. Najbolje je, da imajo na soncu in v vodi ves čas oblečene majice s kratkimi rokavi.

Zlato pravilo številka 7
Bodite pozorni na zdravila, deodorante ali parfume, ki lahko povzročajo temne lise na koži. Na teh mestih prej pride do močnejših sončnih opeklin. Nekatere medicinske kreme ali kozmetični izdelki vsebujejo alkohol, parfum ali esencielna olja; to so snovi, ki povečajo občutljivost kože na sonce in s tem tudi možnost sončnih opeklin. Zato se pred sončenjem pozanimajte, ali predpisane kreme oziroma losijoni povzročajo kožne spremembe oziroma draženje kože, ko je le-ta izpostavljena soncu.

 

Zlato pravilo številka 8
Pred osvežujočim skokom v vodo ali igro z otrokom v morju, na novo namažite sebe oziroma otroka z zaščitno kremo. Če je možno, tudi med plavanjem uporabljajte očala, saj svetla in sijoča površina, kot je gladina vode, poveča odbojnost sončnih žarkov.

zaščitite svoje oči in kožo pred soncem

Zlato pravilo številka 9
Po kolesarjenju, hoji v hribih, plavanjem ali poležavanjem na plaži se prileže tuširanje. Ob tem se bolje počutimo že zato, ker znižujemo telesno temperaturo, ki na poletni vročini hitro zraste nad običajno. Pomembno pa je, da voda ni hladna, pač pa mlačna.

Po sončenju se prhajte s toplo vodo

Zlato pravilo številka 10
Uporabljajte sončno kremo tudi pod senčnikom, predvsem na plaži. Zapomnite si, da so tudi UVA in UVB žarki, ki se odbijejo na mivki ali produ, škodljivi za kožo. Ko oblaki v celoti prekrijejo nebo, se UV sevanje pomembno zmanjša, lahko tudi za tretjino. Zato ste ob napovedi dežja ali dalj časa trajajočega oblačnega vremena lahko bolj mirni. Ob tem pa ne pozabite, da se predvsem poleti vreme hitro spreminja. Že kratkotrajni močnejši veter bo razpihal oblake, temperature bodo ostale še nekaj časa nižje, moč UV sevanja pa bo naraščala hitreje kot temperatura.

x