| Fizična aktivnost

Z redno, sistematično pripravo in pravilnim prehranjevanjem ste doslej postorili že skoraj vse. Sedaj je potrebno vse skupaj izpeljati tako, da boste na dan tekme najbolj optimalno odtekli svojo dolžino teka.

  1. Zmanjšajte trening pred tekom, ne delajte težjih treningov. Utrujeni in pretrenirani boste slabše tekle. V zadnjih dneh ali celo samo dan prej pripravljenosti ne boste več izboljšali, lahko pa veliko izgubite.

Če bi želeli v prihodnje optimizirati svoje tekaške treninge kontaktirajte vrhunskega kondicijskega in tekaškega trenerja Marka Mraka preko zasebnih sporočil na fb.  

  1. Pred tekom se dobro ogrejte, ne delajte statičnega raztegovanja neogreti. Poglejte si tudi video ogrevanja za tek, v katerem trener Marko Mrak prikazuje pravilno ogrevanje (po 3:48 minuti).

 Urska se ne da, ne glede na vročino

 

  1. Dobro se naspite. Spanje vpliva na mišljenje in delovanje bolj, kot bi si mislili. Kadar ste nenaspani, vaše telo slabše deluje, predvsem pa imate manj volje za zahtevne podvige. Več o pomenu spanja in kako ga izboljšati preberite Dober spanec pomaga hujšati.
Spanje vpliva na telesno težo

 

  1. Vstanite dovolj zgodaj in si privoščite zajtrk. 2–4 ure pred tekom zaužijte bogat zajtrk, bogat z ogljikovimi hidrati. Predvsem pa naj bo to zajtrk, katerega ste navajeni in veste, da vam med tekom ne bo povzročal težav (tiščanje v želodcu, napenjanje …). Lahko je to skodelica mleka s kosmiči, kos kruha z marmelado … Za navdih si poglejte še, kaj zajtrkujejo slovenski športniki.
7 nasvetov za pripravo na tek, da boste v njem lahko tudi uživali.

 

  1. Kava vam lahko pomaga do boljšega rezultata. Kofein s svojim delovanjem poveča vzdržljivost, poveča razgradnjo in s tem razpoložljivost maščob in ogljikovih hidratov ter vpliva na samo dojemanje utrujenosti. Pozitiven učinek imajo zmerni odmerki kofeina, pri višjih odmerkih se učinek ne poveča, pojavijo pa se neželeni učinki. Za večino bo ravno prava količina, ki jo najdemo v eni skodelici kave (100-150 mg).

Na dan teka nikoli ne preizkušajte novih stvari, pa naj si bodo to novi copati ali zajtrk, ki ga po navadi ne uživate. Držite se znanih in preizkušenih jedi.

 

  1. Med tekom, trajajočim do 1 ure (5 in 10 km) ne potrebujete dodatne hrane ali vode. Poskrbite le, da tek začnete ravno prav hidrirani; ne premalo in ne preveč. Če imate med tekom možnost (vodne postaje), lahko popijete kozarec vode ali še bolje izotonične pijače.

 

  1. Po napornem teku si privoščite uravnotežen obrok in izdatno količino tekočine, tako se boste hitreje regenerirali in boste manj utrujeni. Za regeneracijo se splača ujeti prve pol ure po teku, saj je takrat regeneracija najhitrejša.

 

ploscica_jagoda_jogurt

 

x