| Zdravo življenje

Peter Ustinov, Tom Hanks, Peter O’Toole, Elvis Presley, Theresa May, Steve Redgrave, Thomas Edison … prvi trije zvezde filmskega sveta, četrti kralj rock‘n’rolla, peta doma v politiki, šesti v športu, sedmi izumitelj. Tako različni, pa vendar jih povezuje navidezno majhna motnja, ki so jo zanesljivo vsi večkrat prekleli. Gre za nesposobnost telesa, da proizvede dovolj hormona trebušne slinavke – inzulina, ki je potreben za prehod glukoze v celice oziroma v nekaterih primerih proizvedenega inzulina telo ne more učinkovito porabiti. Posledično je motena tudi presnova ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob, raven sladkorja v krvi pa ostaja povišana. To, kar povezuje zgoraj našteto sedmerico slavnih je dejstvo, da so (ali so bili) sladkorni bolniki!

sladkor tihi ubijalec

Izdelki Enemon diabetes in Otrobi s slovensko ajdo.so brez dodanega sladkorja.

Peter Ustinov je pozno zvedel za svojo bolezen – diabetes tipa 2 in ji ni posvečal dosti pozornosti. Srčni zastoj, zaradi katerega je umrl, je bil posledica diabetesa. Toma Hanksa je zdravnik po šestintridesetem letu začel opozarjati na povišano raven krvnega sladkorja. Pri petdesetih je dobil dokončno diagnozo: »Diabetes tipa 2!«. Peter O’Toole se je moral sprijazniti z diabetesom kot posledico operacije trebušne slinavke.

Ko je javnost zvedela, da ima tudi kralj rock‘n’rolla diabetes, je Elvis javno povedal, da zaradi bolezni ne namerava spremeniti življenjskega sloga in mnogi so bili mnenja, da je za njegovo prezgodnjo smrt kriv ravno diabetes oziroma zapleti, ki so pogosti pri diabetesu. Britansko premierko Thereso May so kar nekaj časa neuspešno zdravili, saj so ji namesto tipa 1 napačno diagnosticirali diabetes tipa 2.

diabetes in šport, premagaj diabetes

Steve Redgrave, britanski veslač in dobitnik petih zaporednih olimpijskih zlatih medalj (poleg devetih zlatih odličij svetovnih prvenstev) pa med temi prav posebno izstopa. Vsi, ki poznajo majhne tegobe, ki jih prinaša diabetes, ki se nato stopnjujejo v vedno večje težave in bolnika motijo pri vsakodnevnih opravilih, lahko Steva še toliko bolj občudujejo. Prve štiri olimpijske zlate medalje je priveslal, ne da bi vedel, da ima diabetes, kar pa ne pomeni, da ga ni že čutil. Gotovo ga je, saj so bolezen v precej pozni fazi diagnosticirali leto dni po njegovem četrtem zmagovalnem olimpijskem nastopu. Redgrave je o diabetesu večkrat spregovoril. Kmalu po ugotovitvi, da sodi med veliko svetovno populacijo sladkornih bolnikov, je povedal: »Ko sem zvedel za bolezen, sem si rekel, da bo diabetes živel z mano in ne jaz z njim!« Tri leta po postavljeni diagnozi je v Avstraliji priveslal še peto (zaporedno) olimpijsko zlato. »Ni razloga, da ne bi dosegli zastavljenih ciljev, diabetesu navkljub. A potrebno je dosti več discipline in upoštevanja strogih pravil, ki si jih moraš sam postaviti!« je poudaril po olimpijskih igrah leta 2000. Steve je vzornik mnogim sladkornim bolnikom, na osebni spletni strani pa objavlja svoje misli in nasvete glede soočanja z diabetesom.

Sladkorni bolniki so pogosto čez noč soočeni z dejstvom, da morajo korenito spremeniti svoje prehranske navade in način življenja. Diabetes jih bo spremljal v takšni ali drugačni obliki celo življenje. Z veliko truda in vztrajnosti lahko dosežejo pomembno znižanje krvnega sladkorja in tako preprečijo številne zaplete ter poskrbijo za bolj kakovostno življenje.

Zato končajmo z izjavo izumitelja Thomasa Edisona, ki se je tudi boril z grenko platjo sladkorja: »Naša največja slabost je to, da odnehamo. Najbolj zanesljiva pot do uspeha je v tem, da vedno poskusimo vsaj še enkrat!«

Več o diabetesu si lahko preberete tukaj.

x