| Prehranjevanje

Čeprav je prva misel ob omembi skupine sadja z imenom jagodičevje vrtna jagoda, pa je še cela vrsta drugega jagodičevja, ki imajo veliko blagodejnih učinkov na zdravje in počutje. Najbolje je, da si jih privoščimo sveže v polni sezoni. Sezona jagodičevja je kar dolga: od konca maja tja do konca oktobra. V tem času jih lahko tudi konzerviramo na različne načine – posušimo, naredimo sok, marmelade z malo sladkorja ali pa jih zmrznemo. Jagodičevje je namreč bogat vir vitaminov, mineralov, antioksidantov in drugih blagodejnih učinkovin.

Borovnice in ameriške borovnice

Čeprav na zunaj podobne, se gozdne borovnice razlikujejo od gojenih (ameriških) borovnic – ne le po velikosti. Notranjost prvih je temne modro-vijolične barve, drugih pa rumene. Tudi po okusu so precej razlikujejo, saj imajo gozdne borovnice bolj izrazito aromo. Ameriške borovnice so res večje in lepše, gozdne pa okusnejše in bogatejše. Modra barva obojih je posledica prisotnosti antocianinov, katerih pomen v prehrani je v zadnjem času vedno pogosteje pod drobnogledom znanstvenikov. Slednji ugotavljajo, da anticianini varujejo pred obolenji srca in ožilja, demenco in rakavimi obolenji ter krepijo imunski sistem. Je pa precejšnja razlika med gozdnimi in ameriškimi borovnicami: prve vsebujejo 550 mg antocianinov na 100 g, druge »le« 163 mg. Enako velja za vsebnosti vitaminov: gozdne borovnice vsebujejo dvakrat več vitamina A, tretjino več vitamina C, trikrat več vitamina E in dvakrat več folne kisline kot ameriške. Skupna pa jim je vsebnost vlaknin in nizka kalorična vrednost, zaradi česar predstavljajo odličen sadni obrok ali prigrizek.

 

Robide

Te črne in pogosto spregledane jagode vsebujejo veliko polifenolov, ki zmanjšujejo možnosti razvoja bolezni srca in ožilja ter rakavih obolenj. Robide v prehrani prispevajo k razgradnji sladkorjev v tankem črevesju in s tem k manjši možnosti razvoja sladkorne bolezni tipa 2. Robide sodijo med sadje z najmanjšo vsebnostjo sladkorja.

Jagode

Kdo jih nima rad? Jagode niso le okusne, pač pa so bogate z vitaminom C, folno kislino, vlakninami in antioksidanti. Nekoliko naj bi prispevale k znižanju visokega krvnega pritiska in holesterola v krvi. Enako, kot velja za večino jagodičevja, ugodno vpliva na delovanje možganov oziroma upočasnuje vplive staranja na možgane.

Maline

Sveže maline so v Sloveniji na voljo tja do prvega mraza, seveda če ni prevelike moče. Že od začetka našega štetja so rastline malin uporabljali za »zdravljenje« jutranje slabosti in bolečin v želodcu. Kasneje so ugotovili, da ima tudi uživanje samih plodov blagodejni vpliv. Glede na to, da pri nas začnejo zoreti julija in jih marsikje obirajo še oktobra, je časa tako za uživanje svežih malin, kot njihovo konzerviranje na različne načine, več kot dovolj.

Brusnice

Vsem, ki imajo pogoste uroinfekte, zdravniki priporočajo uživanje pripravkov iz brusnic. Brusnični sok, čaj ali sušene brusnice sicer ne bodo pozdravili uroinfekta, dokazano pa prispevajo k preprečevanju ponavljajočih se vnetij. Trenutno potekajo študije o uporabnosti brusnic za preprečevanje raka in izboljšanje zdravja srca in ožilja. Vendar lahko pitje brusničnega soka v prevelikih količinah povzroča prebavne motnje. Predvsem bodite pozorni pri nakupu posušenih brusnic. Številni ponudniki dodajajo izjemno velike količine sladkorja – tudi do šestdeset gramov na sto gramov brusnic.

Aronija

Aronija postaja vedno bolj iskana in k sreči tudi vedno pogosteje gojena tudi v Sloveniji. Jagode temno vijolične barve so bogate z vitamini, minerali in drugimi učinkovinami. Znanstveniki preučujejo pozitivne učinke aronije na preprečevanje pojava raka materničnega vratu, kože, dojk in debelega črevesa ter uporabo aronije pri zdravljenju bolezni jeter, srca in debelosti.

Bezgove jagode

Že stoletja dolgo si ljudje pomagajo z bezgovimi jagodami pri prehladih in gripi. Izsledki nekaterih raziskav kažejo, da lahko pravočasno jemanje izvlečka bezgovih jagod skrajša čas izrazitih simptomov gripe. Za razliko od drugih, pa so bezgove jagode koristne le termično obdelane. Surove povzročajo slabost in bruhanje. Nosečnicam in doječima materam odsvetujejo uživanje bezgovih jagod v katerikoli obliki. Prav jih ne smejo uživati ljudje, ki redno jemljejo zdravila za uravnavanje sladkorja v krvi, diuretike ali odvajala.

Kosmulje

Poznamo več vrst tega jagodičevja. Pri nas so najbolj pogoste svetlo zelene oz. rumene. Lahko so tudi rožnate barve ali izrazito rdeče. Ponekod so jih uporabljali kot zdravilo pri prehladih in za zbijanje povišane telesne temperature. Danes ugotavljajo njihovo primernost za preprečevanje osteoporoze in zdravljenje določenih vnetij. Te raziskave so še vedno v povojih in zdravilni oz. preventivni učinek kosmulj še ni potrjen.

Goji jagode

Ponekod jim pravijo tudi volčje jagode. V kitajski medicini jih uporabljajo že več tisoč let. Imajo visoko vsebnost vitaminov C, B2 in A, železa in antioksidantov. Znanstveniki preučujejo njihov vpliv na krepitev imunskega sistema in preprečevanje bolezni srca in ožilja. Goji jagode naj bi tudi ugodno delovale na možgane, pomagale pri uravnavanju prebave in preprečevale rakava obolenja. Vendar o tem še ni trdnih dokazov. Za uživanje so primerne izključno zrele jagode. Nezrele so lahko strupene. Uživanje goji jagod odsvetujejo nosečnicam, doječim materam in vsem, ki jemljejo sredstva za redčenje krvi.

Acai jagode

Na videz so podobne črnemu ribezu. Pogosto se jih drži naziv »superhrana«, saj imajo več antioksidantov kot katerekoli druge jagode. Antioksidanti preprečujejo poškodbe celic, ki lahko pripeljejo do številnih resnih obolenj. Acai jagode zaužite v prevelikih količinah so lahko škodljive. Prav tako lahko vplivajo na delovanje nekaterih zdravil zato se je nujno posvetovati z zdravnikom preden se odločite za njihovo uživanje.

Vir: CostaPPPR [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons

Ginseng jagode

Zdravilni učinek korenine rastline ginseng je znan tudi v zahodnem delu sveta. V kitajski medicini pa ga že več tisočletij uporabljajo pri zdravljenju številnih bolezni. Zdravilne učinke ginseng jagod pa v zadnjem času preverjajo na miših. Videti je, da vplivajo na zniževanje holesterola v krvi, na manj pogosta vnetja črevesja ter pomagajo pri zdravljenju raka. Prav tako kaže, da lahko uživanje soka iz ginseng jagod pomaga pri uravnavanju sladkorja v krvi in telesne teže. Izvleček ginseng jagod se nahaja tudi v izdelkih za nego kože saj naj bi ginseng jagode pomagale pri regeneraciji kože po manjših poškodbah in hkrati upočasnjevale staranje kože.

x