| Fizična aktivnost, Prehranjevanje

VABLJENI v javno tribuno na med.over.net:

PREHRANA ZA ŠPORTNIKE REKREATIVCE

POTOVANJE do zdravih prehranjevalnih navad

»Tečem 3-5x na teden in se pripravljam za 21 km na Ljubljanskem maratonu.  Veliko slišim o »low-carb« prehrani in me zanima ali je ta primerna za tekače? Pogosto slišim, da je potrebno v športno prehrano dodajati proteine v prahu? Ali je to nujno potrebno in ali so ogljikovi hidrati res tako slabi?«

»V fitness centru pozimi delam 4x tedensko, da pokrijem vse mišične sklope in da lahko primerno vmes počivam oziroma se regeneriram. Delam tako na prostih utežeh kot na napravah. Želim si malo povečati mišično maso in me zanima kateri izdelki so primerni za pridobivanje mišične mase.«

športna prehrana_kaj potrebujem

To so pogosta vprašanja, ki se pojavljajo in zahtevajo celostno poznavanje prehranjevanja, da jih lahko dobro odgovorimo.

Na tržišču obstaja veliko izdelkov, ki se prodajajo kot prehrana za športnike. Športna prehrana je seveda specifična glede na izbrano športno panogo in na željene rezultate. Potrebno je poudariti, da je prehranske potrebe večine športnikov rekreativcev mogoče zadovoljiti z uravnoteženo in raznoliko mešano prehrano. Športna hrana v obliki posameznih hranil (npr. proteinski praški) ali v obliki mešanic hranil v obliki (nadomestnih) uravnoteženih obrokov in ploščic je uporabna zaradi enostavnosti in hitre priprave.

Športna aktivnost sama po sebi zahteva povečan vnos tako energije (v obliki ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin), kot tudi beljakovin in mikro hranil (vitaminov in mineralov). Dobre rezultate lahko dosežemo z optimalnim vnosom vseh potrebnih hranilnih snovi. To ali bomo le-te vnesli v obliki običajne hrane ali pa če bomo hrano občasno dopolnjevali z izdelki za športno prehrano pa je odvisno od življenjskega sloga in razpoložljivega časa. V kolikor imamo na primer trening daleč stran od doma lahko z uravnoteženimi obroki zaužijemo primeren obrok po treningu, ki ga sicer ne bi mogli ali bi bil ta manj ustrezen.

Več si lahko preberete v članku o osnovah športne prehrane.

V tej javni tribuni bi radi spregovorili o prehrani za športnike rekreativce, ki jim bo pomagala k boljši fizični pripravljenosti, počutju in doseganju želenih rezultatov. Pridružite se nam z vašimi vprašanji v ponedeljek 14. 9. ob 11h na forumu Starševski čvek.

Izdelki ENEMON so pred več kot 30 leti nastali zaradi iskrene skrbi in želje, da bi pomagali ljudem k bolj zdravemu oz. primernemu načinu prehranjevanja .

Gost in vaš sogovornik bo Vid Vičič, mag. inž. preh., ki z ekipo ENEMON podpira ljudi k primernemu prehranjevanju in zdravemu načinu življenja.

Vabljeni!

x