| Novice s tekaških priprav, Prehranjevanje

Ekipa strokovnjakov za prehrano pri Enemonu bo poskrbela za prehranski vidik priprav. Tako bo trening še bolj učinkovit, saj bomo kandidatom s kakovostno izbiro hrane nudili najboljšo mogočo podporo.

Zdrava, uravnotežena prehrana je nedvomno pomembna pri vzdrževanju zdravja, pri vzdrževanju in doseganju normalne telesne teže in športnih rezultatov.

Recovery_hrana

Za zdravo izgubo telesne teže in dolgoročno vzdrževanje izgubljene telesne teže je potrebna ustrezna prehrana v kombinaciji z zadostno telesno aktivnostjo. Cilj prehranskih obravnav bo podpora treningom s ciljem izboljšanja sestave telesa – torej povečanje deleža mišične mase in zmanjšanje deleža maščobe. Potrebno se je zavedati, da mišična masa tudi v mirovanju porablja več energije kot enaka količina maščobe, tako bolj omišičeno telo porabi več energije tudi takrat ko nismo telesno dejavni. V okviru prehranskih obravnav bomo spremljali tudi obseg pasu; obseg pasu je namreč pokazatelj maščobe, ki se nahaja pod trebušno steno, med trebušnimi organi in povečuje tveganje za bolezni srca in ožilja.

Ob koncu programa bodo udeleženci in spremljevalci opremljeni s praktičnim znanjem o zdravi prehrani in zdravi športni prehrani.

V prehranske načrte obeh skupin udeležencev bomo vključevali vse izdelke iz linije Enemon, ki jih bodo za čas trajanja programa udeleženci prejeli brezplačno.

Prehransko obravnavo bo vodila ekipa Enemon, ki jo sestavljajo absolventa magistrskega študijskega programa Prehrana (MSc) na Biotehniški fakulteti, na Univerzi v Ljubljani, Blaž Ferjančič in Vid Vičič v sodelovanju z dr. Ksenijo Podgrajšek, univerzitetno diplomirano inženirko živilske tehnologije.

Blaž Ferjančič, diplomirani inženir živilstva in prehrane (UN) – letos zaključuje magistrski študijski program Prehrana (MSc) na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. V vseh letih študija se je aktivno izobraževal na področju zdrave športne prehrane. Praktične izkušnje v športni prehrani je pridobival v zadnjih osmih letih. Pri sebi je preizkušal različne metode prehrane in telesne vadbe z namenom preoblikovanja telesa, doseganja boljših športnih dosežkov in boljšega zdravja. Letos je dobil tudi licenco za inštruktorja fitnesa (2. stopnja po licenci Fitnes Zveze Slovenije).

Vid Vičič, diplomirani zdravstvenik – letos zaključuje magistrski študijski program Prehrana (MSc) na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. V času študija se je aktivno ukvarjal predvsem s področjem klinične prehrane, to znanje je izpopolnil na izmenjavi v tujini, kjer je tri mesece deloval v ekipi kliničnih dietetikov v bolnišnici. Zaveda se pomena prehrane v kliničnem okolju in v skupnosti. V svojem magistrskem delu se ukvarja s problematiko podhranjenosti pacientov.

 

Viri:

(Tate et al., 2007, Rolfes et al., 2012)

Rolfes, S.R., Pinna, K., Whitney, E.N. 2012. Understanding normal and clinical nutrition. 8 ed. Wadsworth, Cengage learning, pp.

Tate, D.F., Jeffery, R.W., Sherwood, N.E., Wing, R.R. 2007. Long-term weight losses associated with prescription of higher physical activity goals. Are higher levels of physical activity protective against weight regain? American Journal of Clinical Nutrition, 85(4), pp. 954-959.

x