| Prehranjevanje

Kako uživati v zimi in čim manj preležati zaradi prehladnih obolenj? To se sprašujejo tako starši otrok, ki kar nočejo s snega, kot vsi, ki so radi aktivni in jih je nekoliko strah zimskih mesecev, ki poleg snega prinašajo tudi bolj ali manj pogoste prehlade. Verjetno se vsi sprašujete, zakaj so nekateri celo zimo »na nogah«, druge pa že prvi mraz spravi v posteljo?

Zdravniki pravijo, da se je potrebno izogibati prostorom, kjer je veliko ljudi in zauživati dovolj vitaminov in mineralov. Prvemu nasvetu, ob vseh zanimivih prireditvah v tem predprazničnem času, ni enostavno slediti. Kar pa res lahko naredite zase je, da poskrbite za pravilno prehrano in s tem vnos vitaminov in mineralov, ki so nujno potrebni za ohranjanje zdravja. Ob osnovnih preventivnih ukrepih boste tako naredili vse, kar lahko sami naredite. Seveda so na drugi strani bolj ali manj močni mikroorganizmi, ki so tudi sestavni del našega okolja in našega življenja. A tudi nanje smo lahko bolje pripravljeni.

In kateri so tisti vitamini in minerali, na katere moramo biti še posebno pozorni v zimskem času?

Vitamin C – kralj vitaminov

Že od majhnih nog se učimo, kako zelo pomemben je vitamin C. Hrana, bogata s C vitaminom pomembno pomaga pri zaščiti pred okužbo, oziroma pri hitrejšem okrevanju. Predvsem kadilci ga morajo zaužiti dovolj, saj tobak zmanjšuje koncentracijo vitamina C v krvi. Dnevna potreba odraslih po vitaminu C je 100 mg, kadilci pa ga morajo zaužiti 150 mg na dan. Ob intenzivni telesni aktivnosti, okužbah in poškodbah so potrebe po vitaminu C večje. Pomembni viri C vitamina so kivi, agrumi, zelje (tudi kislo!) in zelene solate.

vitamin C v prehrani

Vitamina B6 in B12 – proti stresu in utrujenosti

Stres in preobremenjenost vplivata na večjo dovzetnost za različna obolenja. Vitamin B6 se v višjih koncentracijah nahaja v kvasu, v kalčkih žit, v mesu in ribah. Vitamin B12 pomaga pri utrujenosti tudi zato, ker pospešuje absorpcijo železa. Zelo pomemben vir vitamina B12 so jajca.

jajca in vitamin B12

Železo – manj železa, več prehladov

Pomanjkanje železa je pogosto pri odraščajočih otrocih in ženskah, povezujejo ga s ponavljajočimi obolenji ušes in grla. Železa je največ v rdečem mesu in jetrih, ugotovljena pa je povezava med pitjem pravega čaja in absorpcijo železa. Pravi čaj, zaužit takoj po obroku, bogatem z železom, ovira absorpcijo tega pomembnega minerala.

železo v hrani

Cink – v ospredju imunskega sistema

Naslednji pomemben mineral je cink, ki pospešuje tvorbo belih krvničk, te pa igrajo pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema. Bogati viri cinka so meso, ribe, žita in leča.

Magnezij – proti stresu

Vloga magnezija je večplastna in ga pogosto imenujejo protistresni mineral. Ima pomembno vlogo v sintezi beljakovin, delovanju mišic (vključno s srčno mišico) in živčnih celic ter uravnavanju sladkorja v krvi in uravnavanju krvnega tlaka. Pomembni viri magnezija so žita in polnozrnati izdelki.

hrana bogata s cinkom in magnezijem
x