| Zdravo življenje

Sončna očala. Oko je neverjeten organ – je zelo občutljivo, a obenem ima neverjetne sposobnosti samozaščite in prilagajanja. A kljub temu je potrebno očem posvetiti več pozornosti predvsem, ko jih izpostavimo močni svetlobi in UV žarkom.

Naravna zaščita optičnega sistema očesa brez težav deluje ob normalni svetlobi. Šarenica očesa deluje kot zaslonka na fotoaparatu, ki se širi in oži, s tem povečuje in zmanjšuje zenico ter na takšen način kontrolira prehod svetlobnih žarkov. Tako se oči prilagajajo različni jakosti svetlobe. Ta obrambni mehanizem pa preneha delovati, ko postane okolje presvetlo oziroma preveč bleščeče. To se predvsem dogaja pozimi na smučiščih in v visokogorju, kjer je tudi poleti odboj svetlobe od skal in melišč velik. Iz izkušenj pa vsi vemo, da sredi dneva na peščenih plažah in v vodi kar težko gledamo.

zaščitite očl s sončnimi očali s primerno zatemnitvijo

Da bi zaščitili oči in lažje preživljali čas na prostem, se odločimo za nakup sončnih očal. A le redki si vzamejo dovolj časa za izbiro kakovostnih sončnih očal. Vsa temna stekla ne nudijo enake zaščite. Moč zatemnitve očal in s tem stopnjo zaščite, označujejo optiki z vrednostmi od nič do štiri.

Razred 0 pomeni prepustnost svetlobe od 80 do 100 odstotkov; takšna očala imajo le malo obarvana stekla in so primerna za zaščito v oblačnem vremenu, kjer je moteča predvsem razpršena svetloba. V razred 2 sodijo očala s prepustnostjo med 43 in 79 odstotkov in ščitijo oko ob zmerni oblačnosti z nekoliko več bleščanja. Očala s prepustnostjo svetlobe med 18 in 42 odstotkov so primerna za uporabo pri srednje močni svetlobi, ob močni svetlobi pa je potrebno nositi očala s prepustnostjo od 8 do 17 odstotkov svetlobe, ki sodijo v razred 3. Zadnji, najvišji razred zaščite (4) pomeni prepustnost med 3 in 7 odstotki svetlobe in jih uporabljajo predvsem v visokogorju ali na morju. Za normalno rabo so pretemna, predvsem pa jih ne smemo uporabljati med vožnjo motornih vozil.

sončna očala za zaščito oči pred UVB žarki

Oči pa je obenem potrebno zaščititi pred UV žarki. Zato so temna očala, ki oči ščitijo le pred bleščanjem in nimajo stekel s primernim UV filtrom, zelo škodljiva. Zenica se zaradi temnih stekel razširi in ni več naravno zaščitena pred UV sevanjem oziroma v tako razširjeno zenico vstopi še več UV svetlobe, kot bi v primeru, ko sploh ne bi nosili očal.

Dobra sončna očala so torej tista, ki so primerno zatemnjena in ščitijo oči pred bleščanjem, obenem pa imajo stekla z UV filtrom, ki ustavijo očesu škodljive UVB žarke. UVB žarki so žarki srednjih valovnih dolžin, ki so najpogostejši povzročitelji snežne slepote in naj bi bili krivi za motnitev očesne leče.

x