Vse bolj se trudimo zavarovati naše zdravje pred virusi in boleznimi iz okolja, marsikdaj pa spregledamo stvari, ki so najbolj pomembne in sicer pravilno rokovanje s hrano, ustrezna priprava in shranjevanje živil, ki lahko preprečijo zelo neprijetne zastrupitve s hrano, ki si jih nihče ne želi.

Ali ste prepričani, da shranjujete svoje jedi na ustrezen in pravilen način ter se tako zaščitite pred morebitnimi zastrupitvami?

Če je za vami bariatrična operacija so naslednje informacije za vas še toliko bolj pomembne. Že večkrat smo govorili o tem da je stik hrane z želodčno kislino po bariatrični operaciji krajši ali celo odsoten. Slednje ima vpliv ne le na absorpcijo kalcija in železa temveč tudi na tveganje, da se s hrano zastrupimo. Želodčna kislina med drugim tudi delno uniči škodljive mikroorganizme v hrani.

Kako preprečiti okužbo s hrano?

4 osnovni principi za varno hrano:

Redno umivajte roke, hrano, površine za pripravo hrane in kuhinjski pribor.

Ločujte. Surovo meso, jajca in ribe hranite ločeno od ostalih živil. Za surovo meso in ribe uporabljajte ločeno desko za rezanje. Sprejemljivo je tudi, če desko perete v pomivalnem stroju. V tem primeru najprej pripravite zelenjavo nato na isti deski še surovo meso, nikoli pa obratno! Pred naslednjo uporabo desko operite v pomivalnem stroju.

Kuhajte do varne temperature. Surovo meso morate vedno zadostno toplotno obdelati. Juhe in različne omake segrejemo do vretja, ostala živila pa tako, da zagotovimo središčno temperaturo živila vsaj 70 °C. Pri pripravi mesa in perutnine pazimo, da barva mesnega soka ni več rožnata. Pri govedini lahko pripravimo meso na nižji središčni temperaturi. V tem primeru priporočamo kontrolo z vbodnim termemometrom.

Ohladite. Toplotno obdelanih živil ne shranjujemo na sobni temperaturi več kot 2 uri. Še vročo zapakirajte v posodice in jo hranite v hladilniku (1-4°C) do 3 dni ali pa jo zamrznite. To pomeni, da moramo francosko solato, ki je bila na mizi več ur zavreči. Hrano ne odtajujemo na pultu ampak v hladilniku, v mikrovalovni pečici ali pa v hladni vodi.

Poskrbite tudi za pravo temperaturo v hladilniku. Samo 20 % hladilnikov v Sloveniji drži temperaturo nižjo od 4°C (Ovca s sod., 2020)! Nabavite termometer in ga imejte v hladilniku, hladilnik pa nastavite tako, da bo temperatura med 1-4°C. Presenečeni boste koliko dlje bo hrana sveža in koliko manj hrane boste zavrgli. Nakup termometra se vam bo izplačal že v nekaj mesecih.

Prehranska dopolnila

Kapsule z železom za normalno nastajanje rdečih krvničk
14,67 
razišči Vse izdelke