Letos ponosno praznujemo 40. obletnico programa Enemon dietetika, ki deluje znotraj skupine Jata Emona. d.o.o. V Sloveniji in območju nekdanje Jugoslavije je Enemon najstarejši program izdelkov dietetike: nadomestnih obrokov, živil za posebne zdravstvene namene in prehranskih dopolnil.

                      

Začetek, zdaj že 40 letnega obstoja programa dietetike sega v leto 1982. Nastal je v Emona razvojnem centru za prehrano v Ljubljani, razvoj dietetike je vodil sedaj že upokojeni prof. dr. Karl Salobir, ki je deloval tudi kot raziskovalec in profesor na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani in sicer na področju humane prehrane na Oddelku za živilstvo in za prehrano živali na Oddelku za zootehniko. Profesor se ni zanimal za »trende«, ampak je odgovore vedno iskal v znanosti in sodelovanju. Pri temu ekipe nič ni ustavilo. Če potrebne sestavine ali znanja niso bile na razpolago, so jih razvili in proizvedli v sodelovanju z drugimi podjetji.

Izjava 91 letnega ustanovitelja prof. dr, Karla Salobirja ob 40. obletnici programa:

»Bili smo pred časom, a definicija definiranih obrokov je skozi 4 desetletja ostala enaka; kontrolirano zauživanje hranilnih snovi glede na  potrebe oz. prehranske cilje uporabnika.«

Zakaj v Enemon verjame smo povprašali vodjo programa dietetike in raziskovalno razvojnega tehnologa Vida Vičiča, mag. inž. preh.:

»Z razvojem dietetskih produktov lahko pozitivno vplivam na zdravje in kakovost življenja bistveno večjega števila ljudi, kot bi lahko z individualnimi prehranskimi svetovanji.  

Razvoj dietetiskih produktov je velika odgovornost, saj z izborom prave hranilne vrednosti narediš veliko razliko v zdravju in počutju uporabnikov. In obratno, če narediš prehransko neustrezen izdelek si uporabnika prikrajšal in mu škodoval.

Dober občutek je ko veš, da:

– Vsak narejen Bariemon pomeni, da smo pri enem pacientu za en mesec preprečili pomanjkanja hranili po bariatrični operaciji in pomagali do boljšega zdravja in počutja,

Laxemon številnim pomaga pri vsakodnevnem rednemu odvajanju,

Hemoemon številnim izboljšuje status železa,

– in da je vsak Vitamin D3 7.000IE Enemon je pri nekomu pokril potrebe po vitaminu D za kar 7 mesecev.«

Naša glavna vrednota je delati v dobro uporabnikov, zato naši izdelki temeljijo na znanstveni in strokovni podlagi. Kakovost zagotavljamo preko sistema HACCP, GMP. Nadzorujemo pa z lastnim analitskim laboratorijem (Emona razvojni center za prehrano d.o.o).

S ponosom lahko trdimo, da naše poslanstvo in način dela ostaja zvesto svojim začetkom.

Hvala za zaupanje!

Ekipa