Zaščita in porjavelost kože v približajočih se poletnih mesecih bo z brezskrbnim razvajanjem pod toplimi sončnimi žarki v mislih večine…

Da bo brezskrbno tudi naše zdravje moramo poskrbeti za ustrezno zaščito naše kože, ki je vsakodnevno izpostavljena močnim sončnim žarkom, ki za kožo predstavljajo nevarnost in grožnjo za predčasno staranje, poškodbe in izgubo elastičnosti ter mladostnega videza.

Vsi se že zelo dobro zavedamo pomembnosti uporabe zaščitnih sončnih krem, pokrival, očal, izogibamo se soncu v času najmočnejših žarkov in tako skrbimo za zdravje naše kože. Manj ljudi pa se zaveda kako pomembno je, da se na vroče sončne dni pripravimo že prej in poskrbimo za zdravje kože ter njeno zdravo zagorelost že pred poletjem.

Za vas smo pripravili 10 zlatih pravil s pomočjo katerih lahko vaši koži omogočite ustrezno zaščito, lepo zagorelost in mladosten zdrav videz tudi ob koncu vročega poletja. Zato je dobro, da si zapomnimo nekaj zlatih pravil, ki lahko preprečijo neprijetnosti, povezane s poletno vročino in daljšo izpostavljenostjo soncu.

1. Zlato pravilo je jemanje prehranskega dopolnila Braunemon, ki poskrbi za zaščito, lepo zagorelost in ohranja zdrav videz vaše kože od znotraj.

2. Kljub jemanju Braunemona, se zaščitite s kremami za sončenje z dovolj visokim zaščitnim faktorjem, tudi če niste neposredno na soncu oziroma je oblačno. Kreme za sončenje ne preprečujejo obarvanja kože pač pa kožo ščitijo pred UVA in UVB žarki, ki jo lahko poškodujejo. Kremo nanesite večkrat tekom dneva in vedno, ko pridete iz vode.

3. Izberite zaščitni faktor kreme za sončenje, ki ustreza vašemu tenu. Oseba z naravno temnim tenom kože ne potrebuje kreme z zelo visokim zaščitnim faktorjem. Zaščitni faktor 15 je primeren le za temnejšo in že zagorelo kožo, faktor 30 za svetlo kožo in faktor 50 za zelo svetlo kožo.

4. Izogibajte se soncu med poldnevom in peto uro popoldan, tudi če jemljete Braunemon in ste se namazali s kremo za sončenje. V tem času je moč sončnih žarkov največja. Poleg večje verjetnosti sončnih opeklin, tvegate sončni udar, kar je predvsem pri majhnih otrocih nevarno.

5. Pokrijte glavo s primernim pokrivalom in skrbite za zadostno uživanje vode. Oboje preprečuje sončni udar. Čeprav sta ta dva ukrepa najbolj pomembna pri otrocih, so tudi odrasli pogosto žrtve toplotnega udara.

Nosite s seboj steklenico vode in poskrbite, da otroci spijejo nekaj tekočine vsake pol ure.

6. Otroci so bolj občutljivi kot odrasli, zato je potrebno njihovi zaščiti pred soncem nameniti precej več skrbi. Potrebno je vedeti, da so otroške oči zelo občutljive na sončno svetlobo. Priporočljivo je, da otroci nosijo kakovostna sončna očala z zaščito najmanj tretje kategorije. Pri otrocih, mlajših od trinajst let kar šestdeset odstotkov UVA žarkov doseže mrežnico.

Otroci naj na soncu ves čas nosijo pokrivala, za njihovo kožo, ki je bolj nežna in tanjša od kože odraslih, je potrebno izbrati posebne zaščitne kreme, ki imajo še višjo stopnjo zaščite. Najbolje je, da imajo na soncu in v vodi ves čas oblečene majice s kratkimi rokavi.

7. Bodite pozorni na zdravila, deodorante ali parfume, ki lahko povzročajo temne lise na koži. Na teh mestih prej pride do močnejših sončnih opeklin. Nekatere medicinske kreme ali kozmetični izdelki vsebujejo alkohol, parfum ali esencielna olja; to so snovi, ki povečajo občutljivost kože na sonce in s tem tudi možnost sončnih opeklin. Zato se pred sončenjem pozanimajte, ali predpisane kreme oziroma losijoni povzročajo kožne spremembe oziroma draženje kože, ko je le-ta izpostavljena soncu.

8. Pred osvežujočim skokom v vodo ali igro z otrokom v morju, na novo namažite sebe oziroma otroka z zaščitno kremo. Če je možno, tudi med plavanjem uporabljajte očala, saj svetla in sijoča površina, kot je gladina vode, poveča odbojnost sončnih žarkov.

9. Po kolesarjenju, hoji v hribih, plavanjem ali poležavanjem na plaži se prileže tuširanje. Ob tem se bolje počutimo že zato, ker znižujemo telesno temperaturo, ki na poletni vročini hitro zraste nad običajno. Pomembno pa je, da voda ni hladna, pač pa mlačna.

10. Uporabljajte sončno kremo tudi pod senčnikom, predvsem na plaži.

Zapomnite si, da so tudi UVA in UVB žarki, ki se odbijejo na mivki ali produ, škodljivi za kožo. Ko oblaki v celoti prekrijejo nebo, se UV sevanje pomembno zmanjša, lahko tudi za tretjino. Zato ste ob napovedi dežja ali dalj časa trajajočega oblačnega vremena lahko bolj mirni. Ob tem pa ne pozabite, da se predvsem poleti vreme hitro spreminja. Že kratkotrajni močnejši veter bo razpihal oblake, temperature bodo ostale še nekaj časa nižje, moč UV sevanja pa bo naraščala hitreje kot temperatura.

Prehranska dopolnila za zdravje in zaščito kože

IZBRAN PRODUKT LETA 2024
Poskrbi za lepo in zaščiteno kožo
15,89 
Za sijočo kožo, čudovite lase in lepe nohte
18,16 
razišči Vse izdelke