Številne težave, kot so utrujenost, nezbranost in slabotnost pogosto pripisujemo pomanjkanju spanca, velikokrat pa zanje krivimo pomladansko utrujenost in stres. Če bi naredili kemično analizo hrane, ki smo jo zaužili v preteklem mesecu ali tudi daljšem obdobju in izračunali povprečni dnevni vnos esencialnih makro- in mikrohranil, bi verjetno lažjeugotovili, kaj je vir našega slabega počutja.

Je to pomanjkanje vitamina B12?

Ko gre za pomanjkanje vitaminov, najpogosteje (na pamet) pokažemo s prstom na vitamin C! Kupimo različne šumeče tablete, si pripravljamo limonado in napolnimo shrambo s citrusi in kiviji. Morda se še spomnimo, da je tudi v kislem zelju in paprikah dosti C vitamina in si z njimi popestrimo jedilnik. Odlično! Pa vendar je možno, da se bodo utrujenost, občutek megle v glavi in druge nevšečnosti še nadaljevale. Morda pa ste na zatožno klop postavili napačni vitamin.

Ob današnjem načinu življenja in prehranjevanja obstaja možnost, da je za vse kriv vitamin B12 ali kobalamin.

Mravljinčenje

Ali v dlaneh, prstih na roki, podplatih in nogah čutite mravljinčenje oziroma imate občutek, da so deli rok in nog »zaspali«? Pomanjkanja vitamina B12 se lahko pokaže kot poškodba mielinske ovojnice živčnih vlaken. Seveda so opisani znaki lahko tudi simptomi nekaterih bolezni. Če vztrajajo dalj časa, nujno pojdite k zdravniku. Poškodbe mielinske ovojnice so pogosto nepopravljive.

Neobičajen občutek mraza

Nezadostno zauživanje vitamina B12 lahko povzroči manjše število zdravih rdečih krvničk. Posledično bo tudi prenos kisika slabši in pojavili se bodo značilni znaki anemije. Med drugim vas bo pogosto mrazilo in zeblo, predvsem v roke in noge.

Megla v glavi

Pomanjkanje vitamina B12 lahko povzroči depresijo, zmedenost, težave s spominom in celo demenco. Vpliva tudi na ravnotežje. Zdravniki ob takšnih težavah pogosto svetujejo jemanje vitamina B12 v obliki prehranskih dopolnil, tudi če nimajo dokazov o pomanjkanju, saj v glavnem nimajo stranskih učinkov. Tudi če zaužijete več vitamina B12, kot ga potrebujete, se bodo odvečne količine praviloma izločile s sečem. Res preveliki odmerki pa bodo imeli neželene učinke, kot so omotica, glavoboli, slabost in bruhanje.

Slabost in nepravilen srčni utrip

Občutek nemoči v mišicah, utrujenost in vrtoglavica so tudi lahko posledice pomanjkanja vitamina B12. Tudi če ga je v telesu dovolj, ni nujno v celoti dostopen oziroma izkoristljiv. Zato je pomembno, da ste pozorni na opisane znake (ti se lahko pojavijo iznenada ali postopno) in se o tem pogovorite z zdravnikom. Pomanjkanje vitamina B12 se lahko pokaže tudi v obliki nepravilnega srčnega utripa – bodisi da vam začne nenadoma razbijati (kar lahko celo začutite v grlu) ali pa se občutno upočasni.

Gladek jezik

Jezik pri zdravem človeku nikoli ni gladek, pač pa ga prekrivajo drobne izboklinice (papile). Ob pomanjkanju vitamina B12 (tudi nekaterih drugih vitaminov in ob različnih boleznih ali med jemanjem določenih zdravil) začnejo te izboklinice izginjati in jezik dobi gladek in svetleč videz (atrofični glositis). Pri pomanjkanju vitamina B12 pa se bo ob takšnem videzu pojavila tudi bolečina.

Zakaj pride do pomanjkanja vitamina B12?

Ob pravilnem, to je raznovrstnem in rednem prehranjevanju ni velikih možnosti, da pride do pomanjkanja vitamina B12. Tudi zato, ker ima naše telo zmožnost kopičiti zalogo za več let.

Najbolj izpostavljeni so ljudje, ki ne jedo mesa oz. živil živalskega izvora, saj v rastlinah ni tega pomembnega vitamina. Zato bodo zdravniki veganom in vegetarijancem praviloma svetovali jemanje prehranskih dopolnil s tem vitaminom. V nosečnosti in v času dojenja pogosto prihaja do neravnovesij zalog posameznih hranil, tudi vitaminov. Pri nosečih oziroma doječih vegankah in vegetarijankah je pomanjkanje vitamina B12 zelo resna težava. Pri otrocih lahko zaradi tega pride do resnih in stalnih poškodb živcev in možganskih celic.

Naslednja ogrožena skupina so starostniki. S starostjo lahko pride do slabše absorpcije vitamina B12. Posledica so lahko anemija, poškodba živcev, nihanje razpoloženja in druge težave. Nekatera zdravila, med njimi tudi nekateri pogosto predpisani antibiotiki in zdravila proti zgagi lahko pomembno zbijejo raven B12 vitamina v krvi oziroma zmanjšajo sposobnost njegove absorpcije.

Nekatere bolezni, kot so celiaklija, Crohnova bolezen in druga obolenja črevesja tudi lahko negativno vplivajo na absorpcijo vitamina B12.

Prehranska dopolnila z vitamini 

Dodatek k Bariemon multivitaminom in mineralom
13,90 
razišči Vse izdelke