Urejena prebava, počasna prebava, zaprtje

Pri težavah z zaprtjem včasih tudi nasveti zdravega načina življenja, prehrane bogate z vlakninami in telesna aktivnost ne pomagajo.

Takrat je potrebno k rešitvi pristopiti na drugačen način. Dolgotrajno zaprtje je namreč lahko nevarno in izredno neprijetno. Dobro je vedeti, kako se prebavnih težav znebiti, če kljub vsem poskusom zaprtje še vedno ostaja.

V tem primeru lahko uporabite odvajala in prehranska dopolnila. Izberite jih glede na pogostost težav z zaprtjem. Nekatera odvajala so namenjena samo kratkotrajni uporabi, druga pa lahko uživate redno.

Rešuje težave z zaprtjem
Uredi težave s počasno prebavo

Kakšna odvajala za zaprtje poznamo?

Osmozna odvajala

V skupino odvajal, ki zadržujejo vodo v črevesu, uvrščamo tudi laktulozo. Ta je pomembna sestavina prehranskega dopolnila Laxemon. Zaradi varnosti in blagih neželenih učinkov se uporablja kot sestavina živil in prehranskih dopolnil. Uporablja se za pospeševanje prehajanja črevesne vsebine in dolgoročno vzdrževanje normalne prebave.

Osmozna odvajala v črevesje pritegnejo in zadržijo večjo količino vode. Tako blato postane bolj redko in mehko. Uporaba laktuloze pozitivno učinkuje na zdravje črevesa in urejeno vsakodnevno prebavo. Deluje tudi prebiotično, saj predstavlja vir hrane za črevesne bakterije.

V prvih dneh jemanja laktuloza lahko povzroča blago napihnjenost, pri previsokem odmerku pa drisko. Po nekaj dneh se bakterije v črevesu navadijo na razgradnjo laktuloze oziroma se poveča število bakterij, učinkoviteje prebavljajo laktulozo zato se napihnjenost ne pojavlja več.

Laktulozo lahko varno uporabljate vsakodnevno in je med odvajali prva izbira zdravnikov saj se 82,79% SLO zdravnikov odloči za osmozna odvajala z laktulozo pri težavah z zaprtjem. (Vir: NIJZ).

Nasveti za redno kakanje otroka
Zaprtje pri otrocih

Spodbujevalna odvajala

To so odvajala, ki direktno dražeče delujejo na steno debelega črevesa in tako povzročijo krčenje. V to skupino sodijo zdravila, čaji in izvlečki rastline sene in ricinusovo olje. Delovanje je hitro in močno.
Primerna so za občasno uporabo, saj se sicer na njihovo uporabo črevo navadi. Posledica je, da brez uporabe odvajal normalno odvajanje ni mogoče.

Mazivna odvajala

Olajšajo pomikanje blata v črevesu, večinoma na bazi mineralnih olj (parafinsko olje). Uporabljajo se zelo redko, saj med drugim zmanjšajo absorpcijo v maščobi topnih vitaminov.

Vsakodnevna urejena in redna prebava je bistvenega pomena za ohranjanje zdravja, vitalnosti in dobrega počutja. Poskrbite za počasno prebavo in svoje zdravje.

Prehranska dopolnila za težave z zaprtjem

razišči Vse izdelke