Ko govorimo o zaščiti imunskega sistema velja omeniti tudi vitamin D.

Izjemno pomemben za pravilno delovanje imunskega sistema ter uspešno obrambo pred virusi in okužbami iz okolja.

Kaj je vitamin D?

Vitamin D je v maščobi topen vitamin, ki ga v telo vnašamo s hrano v obliki D3 (holekalciferol) ali D2 (ergokalaciferol), v telesu pa ga lahko pridobivamo tudi s sintezo v koži, pod vplivom UV žarkov.

Zakaj je pomemben?

Njegovo primarno delovanje je povečanje absorbcije kalcija in fosforja. Prav tako uravnava metabolizem omenjenih elementov. Pomanjkanje vitamina D je povezano z rahitisom, osteoporozo, osteomalacijo, mišično šibkostjo in povečanim tveganjem za zlome kosti. Pomanjkanje in nezadostnost sta povezana s povečanim tveganjem za nastanek kroničnih bolezni kot so kardiovaskularne bolezni, nekatere vrste raka, avtoimune bolezni, infekcijske bolezni in celo depresija.

Že dolgo je znano, da je vitamin D povezan z manjšim tveganjem in blažjim potekom respiratornih okužb.

Vitamin D in imunost

Vitamin D dokazano pripomore k močnejši imunosti, ohranjanju zdravih kosti, mišic in zob. Vitamin D z vezavo na določena zaporedja DNK uravnava izražanje genov, ki so pomembni za normalno delovanje imunskega sistema. Zadostne količine vitamina D so tako ključne za normalen imunski odziv.

Komu priporočamo jemanje vitamina D3?

Vsem, ki dnevno ne preživljajo veliko časa na naravni sončni svetlobi ter si želijo okrepiti imunski sistem. Kot omenjeno, naše telo proizvaja vitamin D samo na naravni sončni svetlobi, predvsem v najtoplejšem delu leta. Ker dandanes večina ljudi veliko časa preživlja med štirimi stenami, je potrebno za zadostno količino vitamina D poskrbeti z ustrezno prehrano ali kakovostnimi prehranskimi dodatki. Raziskava je pokazala, da v Sloveniji kar 60% populacije ne dosega zadosten vnos vitamina D, v zimskih mesecih, ko se zmanjša izpostavljenost soncu, pa se ta delež poveča kar na 80%.

Naravni viri vitamina D

Najbolj poznani in bogati viri vitamina D so mastne ribe, ribje olje, rumenjak, goveja jetra in maslo. Čeprav ti prehranski viri vsebujejo vitamin D, pa z njimi v telo navadno ne vnesemo zadostne količine vitamina. Vitamin D3 Enemon je naraven vitamin D3 iz lanolina. 

Prehranski dopolnili z vitaminom D

Prispeva k delovanju imunskega sistema in ohranjanju zdravih kosti
10,99 
Dodatek k Bariemon multivitaminom in mineralom
13,90 
RAZIŠČI IZDELKE