Obstaja veliko število razlogov za povečano telesno težo. Glavni krivec za to je v večini primerov prevelik vnos energije s hrano. Ko pa temu dodamo še neredno telesno aktivnost, s katero bi vneseno energijo porabili, dobimo idealne pogoje za prekomerno telesno težo.

Kam gre energija?

Telesna teža je vedno odvisna od energijskega ravnotežja. V praksi to pomeni, da lahko energijo, ki jo vnesete v telo, porabite s telesno aktivnostjo. Če pa boste v telo vnesli več energije, kot je vaša potreba po energiji, se bo neporabljena energija kopičila v vašem telesu v obliki maščobe. Ta sposobnost nam je nekoč omogočala preživetje, danes pa je glavni razlog za civilizacijske bolezni.

Izračunajte vašo potrebo po energiji

Za izračun energijskih potreb si pomagajte s tema enačbama.

Koliko energije potrebuje naš organizem, je odvisno od naše starosti, spola, višine, teže in telesne sestave. Če boste na dan s hrano zaužili več energije, kot je vaša dnevna potreba po energiji, se boste zredili.

Od kod pride energija?

Energijo v telo vnašamo v obliki ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob in alkohola. Pri tem upoštevajte, da ima:

gram beljakovin in ogljikovih hidratov energijsko vrednost 4 kcal,
gram maščobe energijsko vrednost 9 kcal,
gram alkohola energijsko vrednost 7 kcal.

Da ne boste izgubili mišic

Maščobno tkivo ni zelo presnovno aktivno. Za svoj obstoj porabi zelo malo energije, mišice pa porabijo veliko več energije. Kot odziv na pomanjkanje hrane telo želi zmanjšati porabo energije, pri hujšanju boste zaradi tega poleg maščobnega tkiva izgubili tudi mišično maso. Z redno fizično aktivnostjo boste izgubili bistveno manj mišične mase.

Pri zmanjševanju vnosa energije bodite pazljivi, saj bo vaše telo potrebovalo nespremenjene količine beljakovin, esencialnih maščob, vitaminov in mineralov. Ko znižate vnos energije, obdržite enak vnos teh snovi kot pred začetkom hujšanja. To pomeni, da morate uživati živila, ki pri nižji energijski vrednosti vsebujejo več hranilnih snovi, ki jih vaše telo potrebuje.

Kilogram maščobe boste izgubili, če boste porabili okoli 7700 kcal. Ta cilj je dosegljiv v roku 15 dni pod pogojem, da dnevni vnos energije zmanjšate za 500 kcal.

Učinkovito hujšanje

Da bi bilo hujšanje z zmanjšanim vnosom energije karseda učinkovito, v svoj vsakdan vpeljite tudi zdrav in uravnotežen način prehranjevanja ter telesno aktivnost. S tem boste izgubo telesne teže še povečali, hkrati pa izgubili manj mišic. Več o zdravi prehrani si preberite tukaj

Ne izgubite volje

Ljudje velikokrat prenehajo s hujšanjem, bodisi ker rezultati niso vidni takoj bodisi ker je nižjo telesno težo težko obdržati. Preden začnete hujšati z nižanjem vnosa energije v telo, morate vedeti, da:

Težji kot ste, več energije porabite za delovanje vašega organizma in obratno. Kadar shujšate, zato potrebujete manj energije, kot ste je potrebovali prej.
Ko se znižana energijska potreba zaradi izgube telesne teže izenači z znižanim energijskim vnosom, ki ste si ga določili med hujšanjem, se hujšanje ustavi.
Vključno z zmanjšanjem telesne teže na ustavitev hujšanja vpliva tudi pretirano varčevanje telesa z energijo. Telo začne varčevati z energijo zelo hitro po tem, ko začnete s hujšanjem. Ta pojav se najbolj izrazito pokaže, kadar izgubite več kot 10 % telesne teže.

»Pomembno je, da imamo pri sebi razčiščene stvari v glavi, da se za hujšanje odločimo zase in ne za druge,« pravi slovenski voditelj Nejc Simšič. Ravno zaradi prvih uspešnih rezultatov in izgube kilogramov ne smete obupati, ampak še naprej vztrajati pri začrtanih ciljih. »Skratka, le pogumno in nič naj ne bo ovira in izgovor!«

Kako obdržati želeno telesno težo (Teorija točke nastanitve)

Teorija točke nastanitve narekuje, da je treba težo izgubljati počasi in dlje časa. Vmes naj bodo krajša obdobja vzdrževanja telesne teže. V pol leta naj bi izgubili 10 % telesne teže in nadaljnjega pol leta naj bi to težo vzdrževali. Postopek ponovite v primeru, da še niste dosegli želene telesne teže.

Izgubljanje odvečne telesne teže na zdrav in trajen način ni mala malica. Toda jeklena volja se vam lahko obrestuje, le začeti je treba. Nikoli ni prepozno, da z nekaj spremembami osvojite in obdržite želeno telesno težo.

Nadomestni obroki za zdravo izgubo telesne teže

AKCIJA -20%
Nadomestni obrok za nadzor nad telesno težo
Original price was: 12,33 €.Current price is: 9,86 €.
Najnižja cena zadnjih 30 dni: 9,86 
AKCIJA -20%
Za regeneracijo po športu ali uravnavanje telesne teže
Original price was: 14,95 €.Current price is: 11,96 €.
Najnižja cena zadnjih 30 dni: 11,96 
Za pripravo športnih napitkov
14,99 
razišči Vse izdelke