Želja vsakogar izmed nas je ostati zdrav in se počutiti dobro. Kadar imate težave z zdravjem ste pripravljeni storiti marsikaj, tudi poskusiti nekatere manj običajne metode.

Prihajajo vedno nove diete in prehranska dopolnila, ki naj bi razstrupila vaše telo, odstranila toksine iz jeter in uredila prebavo.

Čeprav so te diete zelo popularne do sedaj ni dokazov, da bi bile učinkovite pri odstranjevanju škodljivih snovi iz telesa. Ravno tako ni dokazov o negativnih učinkih glive kandide.
Režimi razstrupljanja so različni, običajno pa so to stroge časovno omejene diete, sestavljene predvsem iz sadja in zelenjave (ali sokov) in vode. V nadaljevanju boste izvedeli zakaj detox diete in detox prehranska dopolnila niso priporočljiva.

4 neželeni učinki detox-a

Detox diete lahko povzročijo pomanjkanje hranilnih snovi

Dolgoročno pride pri prehrani, ki je enostranska, neuravnotežena in izključuje katero izmed pomembnih skupin živil (mleko, žitni izdelki, meso, jajca, sadje in zelenjava) do pomanjkanja posameznih hranil, ki so nujna za življenje. Praktično vse detox diete so enostranske, neuravnotežene in izključujejo cele skupine živil. Če boste na primer iz prehrane izločili mleko in mlečne izdelke, brez da bi nadomeščali vnos kalcija iz drugih virov (na primer s kalcijem obogateni sojini napitki) boste zagotovo vnesli manj kalcija kot ga vaše telo potrebuje, kar se lahko odraža na vaši kostni masi.

Uživanje kamenin, zeolita (mineral z veliko sposobnostjo absorpcije) in gline, ki naj bi nase vezala toksine in jih odvajala iz telesa pa lahko moti absorpcijo mineralov, na primer cinka, železa in drugih saj kamenina pri vezavi snovi ne izbira.

Z »razstrupljanjem« se lahko tudi zastrupimo, saj tudi preveč zelenjave lahko škoduje.

Znani so primeri zastrupitve in poslabšanja ledvične funkcije preko uživanja neobičajno velikih količin sadno-zelenjavnih sokov. Zlasti problematični so z oksalati bogati sokovi (rabarbara, špinača) in »chaga gobe«. Oksalati so snovi, ki, kadar jih uživamo v prevelikih količinah, tvorijo kristale, ki poškodujejo ledvice. Z zelenjavo v svoje telo vnašamo številne zdravju koristne snovi, vendar pa zelenjava in sadje vsebujeta tudi številne snovi, ki so v večjih količinah škodljive. Pri običajni, mešani prehrani ne predstavljajo večjega problema, problem postanejo le pri neobičajno visokem vnosu zelenjave. Z uživanjem cele zelenjave težje pretiravamo saj ima velik volumen. Težje je na primer zaužiti 2 kg zelenjave (narezano zelje, kuhan brokoli itd.), kot pa popiti 3 litra soka. Z uživanjem sokov je zato lažje pretiravati, zlasti kadar poleg sokov ne uživate druge hrane. Uživanje samo zelenjave in sadja vsekakor ni uravnotežena prehrana, saj samo s sadjem in zelenjavo nikoli ne moremo pokriti vseh potreb organizma po hranilnih snoveh. Priporočen vnos za odrasle je 250 g sadja in >400 g zelenjave.

Tudi rastlinski izvlečki in »super živila« niso nenevarna

Rastlinskih izvlečkov in zdravilnih rastlin ne gre jemati zlahka. Katera koli snov ali sredstvo, ki ima nek pozitiven učinek ima tudi neželene učinke. Na primer Šentjanževka ima dokazano zdravilno delovanje pri blažjih depresijah. Deluje torej kot zdravilo, zdravila pa je potrebno uživati v natančno odmerjenih količinah. Šentjanževka ima tudi negativne učinke in veliko možnih interakcij z zdravili, saj poveča delovanje nekaterih zdravil.

Težava je, da pri uživanju zdravilnih rastlin ne vemo:

Koliko posušene rastline je potrebno uporabiti, da bo učinek dosežen?

Kakšna je sploh (če sploh je) vsebnost učinkovine v posušeni rastlini? Vsebnost aktivnih učinkovin v zdravilni rastlini ali izvlečku je odvisna od rastišča rastline, časa pobiranja, dela rastline (steblo, listi, korenina) in načina predelave.

To je podobno kot bi ob glavobolu uživali zdravilo neznane sestave v približnem, ob vsakem jemanju drugačnem odmerku.

Znani so tudi posamezni primeri jetrne odpovedi zaradi uživanja prehranskih dopolnil z ekstraktom zelenega čaja. Polifenoli, ki jih zeleni čaj vsebuje sicer v telesu delujejo kot antioksidanti, zato je uživanje zelenega čaja povezano z nekaterimi koristnimi učinki. Zastrupitev preko pitja običajnih količin zelenega čaja je malo verjetna, z visokimi odmerki izvlečkov, še posebej v kombinaciji s postom pa lahko pride do zastrupitve. Pojavljajo se tudi poročila o zastrupitvah s »super živili«, tako je 6 mesečno uživanje gobe 4-5 čajnih žličk »chaga gobe« zaradi visoke vsebnosti prej omenjenih oksalatov povzročilo poslabšanje ledvične funkcije pri 72 letni ženski na Japonskem.

Zagovorniki nekaterih detox diet trdijo, da klistiranje ali uporaba odvajal med detox dieto pomaga odstranjevati toksine iz telesa. To seveda ne drži. Črevo je samo po sebi popolnoma sposobno delovati, absorbirati človeku potrebne snovi in odstranjevati nekoristne snovi.Uporaba klistirjev in odvajal lahko povzroči sindrom lenega črevesa

Če je prebava počasna, odvajanje blata pa neredno potem morate razmisliti ali uživate dovolj prehranske vlaknine, tekočine in ali se dovolj gibljete. Z uporabo odvajal in klistiranjem delate črevesu medvedjo uslugo; pojavi se sindrom lenega črevesja, saj se črevo navadi na pomoč odvajal in klistiranja, zato brez uporabe le-teh ne morete več odvajati. Prekomerna uporaba odvajal in klistiranja, zlasti v kombinaciji s postom lahko povzroči tudi dehidracijo in neravnovesje elektrolitov v telesu. Tako odvajala kot tudi klistiranje povzročijo namreč večje izločanje elektrolitov z blatom, predvsem kalija.

Več o tem kako lahko s prehrano naravno dosežete dobro prebavo v članku: Prehranska vlaknina in zaprtje.

Zaključek

Za zdaj ne obstajajo dokazi, da bi diete in prehranska dopolnila za razstrupljanje/detox dejansko pomagale odstranjevati strupe iz telesa. Ravno tako z nekaj dnevnim postom in uživanjem zelenjave ali prehranskih dopolnil ne moremo kompenzirati za sicer neuravnoteženo in preobilno prehrano.

Odgovor kako doseči boljše počutje in več energije niso detox diete.

Boljši učinek boste dosegli z zmanjšanjem uživanja alkohola, sladkorja, sladkih pijač ter živil z veliko nasičenih maščob in soli. Ta živila nadomestite z obilico različnega sadja (250 g) in zelenjave (>400 g), veliko polnozrnatih žit, pustim mesom (in alternativami), ribami in mlečnimi izdelki z nizko vsebnostjo maščobe. Ne pozabite tudi na fizično aktivnost, priporoča se vsaj 2,5 ur tedensko, še bolje pa je 5 ur zmerne fizične aktivnosti tedensko.

Če imate kljub temu željo po preizkušanju detox diet, storite to le, če ste popolnoma zdravi in imate normalno telesno težo. Nekaj dnevno uživanje samo sadja, zelenjave (ne sokov) in oreščkov telesu ne bo povzročilo posledic.

Zdrav človeški organizem je namreč dobro prilagojen na pomanjkanje hrane. Uživajte ta živila v celi obliki; torej ne v obliki sokov, lahko pa v obliki smutijev (miksano sadje in zelenjava). To naj traja največ 3 dni, nato pa preidite na zdravo uravnoteženo prehrano.

Odsvetujemo klistiranje, odvajala in prehranska dopolnila z rastlinskimi izvlečki (zeleni čaj, pegasti badelj itd.). Če uživate prehranska dopolnila kot so multivitamini, ne prekoračite priporočenega odmerka.

Če želimo (na dolgi rok) doseči dobro počutje in zdravje je učinkovit samo način prehranjevanja, katerega lahko vzdržujete skozi vse življenje – ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG.

 

Prehranska dopolnila za zdravo in aktivno življenje 

IZBRAN PRODUKT LETA 2024
Poskrbi za lepo in zaščiteno kožo
15,89 
+
Trenutno ni na zalogi
Kapsule z železom za normalno nastajanje rdečih krvničk
14,67 
razišči Vse izdelke