Skoraj 80 % pacientov, ki se odločijo za bariatrične operacije so ženske v reproduktivnem obdobju. Debelost je povezana s slabšo plodnostjo in večjim tveganjem za zaplete med nosečnostjo.

Nosečnost in dojenje po bariatrični operaciji

Izguba telesne mase po bariatričnih operacijah izboljša hormonsko sliko in izboljša hormonalno stanje, ki je posledica policističnih jajčnikov, kar pomeni izboljšano plodnost. Nosečnost se odsvetuje v prvih 12-18 mesecih po operaciji. Z ginekologom se pogovorite o zanesljivih metodah kontracepcije, saj bariatrične operacije, zlasti obvod želodca lahko vplivajo na absorpcijo oralnih kontracepcijskih sredstev.

Zdravniško spremljanje in dodajanje vitaminov in mineralov je v obdobju pred spočetjem in med nosečnostjo nujno za normalen razvoj ploda. EASO smernice priporočajo preventivno spremljanje nivoja tiamina, vitamina K, vitamina A, cinka, vitamina D, folata, železa, kalcija, vitamina B12 in nivoja serumskega albumina. Uporabljajo se multivitaminski dodatki namenjeni bariatričnim pacientom (Bariemon) in dodatek kalcijevega citrata.

Ostala hranila se dodajajo glede na z laboratorijskimi izvidi dokazana pomanjkanja, najpogosteje je potreben dodatek železa in vitamina B12. Pri nosečnicah, ki imajo ITM >30 in pri nosečnicah z diabetesom tipa 2 (neodvisno od ITM) se 3 mesece pred zanositvijo in do 12 tedna nosečnosti priporoča 5 mg (5000 µg) folne kisline dnevno.

Na voljo je zaprta facebook skupina, katero vodi naša ambasadorka Darinka Nardin in je namenjena izključno tistim, ki se na operacijo pripravljate ali ste že bili operirani. Člani skupine, nekateri že pravi veterani si med seboj delijo izkušnje in si pomagajo. V skupini je na voljo tudi strokovna pomoč.

Poleg zakladnice znanja, ki je v zaprti facebook skupini je na voljo še:

– brezplačna e-knjiga – Bariatrična prehrana glede prehrane pred in po bariatrični operaciji s strokovnimi priporočili, preprostimi jedilniki in recepti za obdodje pred in po bariatrični operaciji ter

VIDEO o bariatrični operaciji in pomanjkanju hranil.

Prehranska dopolnila za prehransko uravnavanje malabsorpcije po bariatričnih operacijah

Za prehransko uravnavanje malabsorpcije po bariatričnih operacijah
25,09 
1 x multivitamini & CaC+D
Original price was: 38,99 €.Current price is: 35,09 €.
Najnižja cena zadnjih 30 dni: 35,09 
1 x multivitamini & CaC+D & Protein
Original price was: 54,88 €.Current price is: 49,39 €.
Najnižja cena zadnjih 30 dni: 49,39 
razišči Vse izdelke