Skoraj 80 % pacientov, ki se odločijo za bariatrične operacije so ženske v reproduktivnem obdobju. Debelost je povezana s slabšo plodnostjo in večjim tveganjem za zaplete med nosečnostjo.

nosečnost, dojenje in bariatrična operacija

Izguba telesne mase po bariatričnih operacijah izboljša hormonsko sliko in izboljša hormonalno stanje, ki je posledica policističnih jajčnikov, kar pomeni izboljšano plodnost. Nosečnost se odsvetuje v prvih 12-18 mesecih po operaciji. Z ginekologom se pogovorite o zanesljivih metodah kontracepcije, saj bariatrične operacije, zlasti obvod želodca lahko vplivajo na absorpcijo oralnih kontracepcijskih sredstev.

Zdravniško spremljanje in dodajanje vitaminov in mineralov je v obdobju pred spočetjem in med nosečnostjo nujno za normalen razvoj ploda. EASO smernice priporočajo preventivno spremljanje nivoja tiamina, vitamina K, vitamina A, cinka, vitamina D, folata, železa, kalcija, vitamina B12 in nivoja serumskega albumina. Uporabljajo se multivitaminski dodatki namenjeni bariatričnim pacientom (Bariemon) in dodatek kalcijevega citrata.

Ostala hranila se dodajajo glede na z laboratorijskimi izvidi dokazana pomanjkanja, najpogosteje je potreben dodatek železa in vitamina B12. Pri nosečnicah, ki imajo ITM >30 in pri nosečnicah z diabetesom tipa 2 (neodvisno od ITM) se 3 mesece pred zanositvijo in do 12 tedna nosečnosti priporoča 5 mg (5000 µg) folne kisline dnevno.

Za še več informacij o spremenjenih potrebah telesa po kirurškem posegu si preberite celotno knjižico o bariatrični operaciji, kjer je zbrano vso znanje, ki ga potrebujete za uspešno in dolgotrajno zdravje.

Prehranska dopolnila za prehransko uravnavanje malabsorpcije po bariatričnih operacijah

Za prehransko uravnavanje malabsorpcije po bariatričnih operacijah
22,90 
1 x multivitamini & CaC+D
31,21 
razišči Vse izdelke
Cart
  • No products in the cart.