Z vidika zdravja ni vseeno ali imate odvečno maščobo v trebuhu, podkožju ali v zadnjici. Ravno povečana količina maščobnega tkiva, ki obdaja jetra in prebavila, je lahko povezana s povišanim tveganjem za razvoj sladkorne bolezni tipa 2, povišanim krvnim tlakom, povišanim holesterolom in koronarno srčno boleznijo. S tehtanjem in izračunom indeksa telesne mase pa ne izveste veliko o telesni sestavi in razporeditvi maščobe v telesu. Učinkovita meritev, s katero se posredno ugotavlja količina maščobnega tkiva v trebušnem predelu, je zelo preprosto merjenje obsega pasu.

Oseba s povišano telesno maso ima lahko zdrav obseg pasu. Oseba z normalno telesno maso pa ima lahko kljub temu povišan obseg pasu, zamaščena jetra in s tem bistveno povišano tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni.

V resnici sta za zdravje slabša fizična neaktivnost in neuravnotežena prehrana, kot če imate rahlo povišano telesno težo, hkrati pa se trudite uravnoteženo prehranjevati in ste fizično aktivni. Če ste pretežki in imate zdrav obseg pasu, je torej veliko bolje, kot če bi imeli normalno telesno težo s povišanim obsegom pasu.

Pogosto se zgodi, da tisti, ki se začnete gibati in zdravo prehranjevati, celo pridobite na telesni teži. To ni neuspeh, ampak lahko pomeni, da pridobivate mišično maso. Ravno zato je pomembno, da svoj napredek spremljate še kako drugače kot samo s tehtanjem.

Vpliv na zdravje odvisen od tega, kje je maščoba

Kadar se večina maščobe nahaja pod pasom – oblika hruške –, to nima kakega posebnega vpliva na vaše zdravje.

Kadar pa se telesna maščoba nabira predvsem v predelu nad pasom – oblika jabolka –, je to večji zdravstveni problem. Maščoba znotraj trebušne stene se namreč obnaša popolnoma drugače kot maščoba pod kožo ali v predelu zadnjice.

Maščobno tkivo v telesu izloča številne snovi, s katerimi vpliva na presnovo v telesu. Zlasti maščoba, ki obdaja organe znotraj trebušne votline, ima še posebno izrazit vpliv na metabolizem, saj se nahaja v neposredni bližini jeter in ima zaradi krvnega obtoka direkten vpliv na presnovo v jetrih.

Kako izmeriti obseg pasu

Z merjenjem obsega pasu posredno ugotavljamo količino maščobnega tkiva v trebušnem predelu. Kljub enostavnosti – metoda sicer ne upošteva višine ali teže – lahko s to metodo dovolj zanesljivo vrednotimo količino maščobe v trebušnem predelu.

Priporočamo merjenje po navodilih Svetovne zdravstvene organizacije.

Korak 1

Postavite se pred ogledalo.
Odstranite obleko, tako da je področje pasu prosto dostopno.
Noge naj bodo vširini ramen.

Korak 2

Ovijte merilni trak okoli pasu. Postavite ga na sredini med vrhom grebena črevnične kosti in spodnjim robom reber (tipajte ob strani telesa). Črevična kost je zgornji vrh medenice, ki ga lahko zatipate na boku.
Pravilno merjenje ni v višini popka, ampak nekaj centimetrov višje (približno 1–3 cm), kar pa je odvisno od anatomije posameznika.
Sama izbira popolnoma pravilnega mesta merjenja je manj pomembna kot to, da vsakič merite na enak način. Meritev bo tako meritev odražala spremembe, ki ste jih dosegli, in ne napake pri merjenju.

Korak 3

Prepričajte se, da je trak postavljen vodoravno.

Korak 4

Med meritvijo ne zadržujte diha. Normalno vdihnite in ob koncu vdiha izmerite obseg pasu.

Korak 5

Vrednost si zapišite. Tako boste lahko spremljali svoj napredek. Za spremljanje napredka priporočamo tedensko merjenje obsega pasu in tehtanje.

Priporočen obseg pasu za moške in ženske

Obseg pasu

Moški

Priporočen obseg pasu < 94 cm

Povišano tveganje 94–102 cm

Zelo povišano tveganje > 102 cm

Ženske

Priporočen obseg pasu < 80 cm

Povišano tveganje 80–88 cm

Zelo povišano tveganje > 88 cm

3 preverjeni načini, kako lahko zmanjšate obseg pasu

Postanite fizično aktivni

Če vam najbolj ugaja hoja, zadostuje 10.000 korakov na dan. To je nekje med 5–10 km, odvisno od dolžine koraka.

Priporočamo vam enostavno napravo – števec korakov oz. pedometer. Številni pametni telefoni omogočajo tudi uporabo namenske aplikacije. Najbolje pa je, da se 3-krat na teden udeležite vodene aktivnosti: aerobika, fitnes, nordijska hoja, tek, spinning …

Zmanjšajte telesno težo

Že izguba 5 % telesne teže je povezana z bistvenim zmanjšanjem tveganja. Uporabite vašim potrebam prilagojen uravnotežen prehranski jedilnik in izberite način za izgubo telesne teže. Na voljo imate tudi dodatna navodila za uporabo jedilnika.

Spremembe uvajajte postopoma

S spremembami prehrane in uvajanjem gibanja začnite postopno, saj ste najverjetneje slabe prehranske navade razvijali skozi celo življenje, telesno težo pridobivali skozi leta in desetletja. Preberite si tudi o pametnem postavljanju ciljev. Ti morajo biti namreč takšni, da vas motivirajo za nadaljevanje.

Prehranska dopolnila za zdravo izgubo telesne teže

NAJBOLJ PRODAJANO
Nadomestni obrok za nadzor nad telesno težo
12,33 
NAJBOLJ PRODAJANO
Za regeneracijo po športu ali uravnavanje telesne teže
14,95 
Za pripravo športnih napitkov
14,99 
razišči Vse izdelke