Bariatrične operacije povzročijo znatne spremembe v anatomiji in delovanju prebavil, kar s seboj prinese tudi določene posebne zahteve glede prehranjevanja. Za ohranjanje zdravja pomeni tudi nujno, doživljenjsko dodajanje hranil v obliki živil za posebne zdravstvene namene, prehranskih dopolnil in zdravil.

Katera dopolnila in dodatke je nujno potrebno jemati po opravljeni bariatrični operaciji?

1x dnevno 1 tableta bariatričnih multivitaminov
2x dnevno po 500 mg kalcija, v obliki žvečljivih tablet ali šumečih tablet
Beljakovinski napitki v prvih mesecih po operaciji, kasneje po potrebi..

Pri nekaterih pacientih pa še:

Zdravila z vitaminom D
Zdravila z železom
Dodatna folna kislina in druga hranila pri nosečnicah

Zaradi zmanjšanega vnosa hrane in neustrezne izbire živil pri osebah po bariatrični operaciji pogosto pride do pomanjkanja beljakovin. Posledice so lahko: upad mišične mase, šibkost, oslabljen imunski odziv (pogostejše okužbe, prehladi, vnetja sečil), spremembe na koži, izpadanje las. Izvidi krvi: Izvidi krvi pokažejo pomanjkanje beljakovin šele, ko je stanje zelo napredovalo.

Priporočila: Minimalen vnos beljakovin je okoli 60 g dnevno, optimalno pa okoli 100 g na dan (1,5 g na kg idealne TM). Ker je prehrana po operaciji količinsko zelo omejena, morate poskrbeti, da vsak obrok vsebuje beljakovinska živila kot so mleko, jajca, meso ali izdelke iz soje (tofu, sojin napitek). V prvih mesecih po operaciji je priporočljivo, da dnevno vnesete vsaj 30 g beljakovin iz beljakovinskih dodatkov (mlečne ali sojine beljakovine). .

Pomanjkanje železa je izredno pogosto po večini obvodov želodca, pojavlja pa se tudi po rokavasti resekciji želodca. Večina železa se absorbira v dvanajsterniku, ki je pri obvodu izključen. Zmanjšan je tudi stik z želodčno kislino, hitrejše prehajanje hrane skozi prebavila pa pomeni, da je manj časa za absorpcijo. Najpogosteje so prizadete ženske, ki imajo menstruacije. Posledice pomanjkanja: Upad mišične mase, šibkost, oslabljen imunski odziv (pogostejše okužbe, prehladi, vnetja sečil), spremembe na koži, izpadanje las.

Pri osebah, ki so opravile poseg bariatrične operacije se pogosteje kaže tudi pomanjkanje cinka, ki se kaže v izpadanju las in spremembah na koži, nohtih ter sluznici. Lahko pride tudi do pomanjkanja vitamina A, E in K, kar je povezano z malabsorbcijo maščob. Po obvodu želodca po Rouxu in rokavasti resekciji resekciji je zelo redko, pojavlja pa se pri invazivnih posegih (npr. bilopankreatični prelom).

Zelo pogostjo je pomanjkanje folne kisline saj se pojavijo zaradi zmanjšanega vnosa s hrano ter slabše absorpcije, zato se priporoča preventivno uživanje multivitaminskih dodatkov z najmanj 400 µg folne kisline.

Pri bariatričnih operacijah, pa tudi pri ljudeh s kroničnimi vnetji želodca je zato je absorpcija vitamina B12 zelo slaba zaradi česar pride do pomanjkanje vitamina B12. Za učinkovito absorpcijo vitamina B12 je nujno potreben intrinzični faktor, to je snov, ki se izloča v želodcu in je nujno potrebna za absorpcijo vitamina B12 v črevesu. Priporočen dnevni vnos za odrasle je 2,5 µg, po bariatričnih operacijah pa je priporočen vnos kar 300-500 µg, saj je zaradi odsotnosti intrizičnega dejavnika absorpcija slaba. Običajna prehranska dopolnila niso zadostna. Alternativa uživanju dodatkov z vitaminom B12 so intramuskularne injekcije (v mišico), ki jih predpiše zdravnik.

Na voljo je zaprta facebook skupina, katero vodi naša ambasadorka Darinka Nardin in je namenjena izključno tistim, ki se na operacijo pripravljate ali ste že bili operirani. Člani skupine, nekateri že pravi veterani si med seboj delijo izkušnje in si pomagajo. V skupini je na voljo tudi strokovna pomoč.

Poleg zakladnice znanja, ki je v zaprti facebook skupini je na voljo še:

– brezplačna e-knjiga – Bariatrična prehrana glede prehrane pred in po bariatrični operaciji s strokovnimi priporočili, preprostimi jedilniki in recepti za obdodje pred in po bariatrični operaciji ter

VIDEO o bariatrični operaciji in pomanjkanju hranil.

 

Prehranska dopolnila za prehransko uravnavanje malabsorpcije po bariatričnih operacijah

Za prehransko uravnavanje malabsorpcije po bariatričnih operacijah
25,09 
1 x multivitamini & CaC+D
Original price was: 38,99 €.Current price is: 35,09 €.
Najnižja cena zadnjih 30 dni: 35,09 
1 x multivitamini & CaC+D & Protein
Original price was: 54,88 €.Current price is: 49,39 €.
Najnižja cena zadnjih 30 dni: 49,39 
razišči Vse izdelke