Za vas smo zbrali vse nasvete in napotke, ki jih je potrebno poznati za uspešno preprečevanje in obvladovanje vseh potencialnih težav in zapletov po bariatrični operaciji. Za še več informacij o spremenjenih potrebah telesa po kirurškem posegu si preberite knjižico o bariatrični operaciji, kjer je zbrano vso znanje, ki ga potrebujete za uspešno in dolgotrajno zdravje.

Prehrana: Jejte majhne grižljaje ter si vzemite dovolj časa, da hrano dobro prežvečite. Hrano žvečite toliko časa, da postane kašasta in že skoraj brez okusa. Obrok naj traja najmanj 15-20min. Jejte v mirnem in prijetnem prostoru, brez hitenja in stresa. Vsak obrok naj vsebuje beljakovinska živila (mleko, meso, jajca, sojine izdelke). Obroki naj bodo redni in enakomerno razporejeni čez dan. Ko jeste, se resnično posvetite hrani in se izogibajte nepotrebnim motečim dejavnikom (gledanje televizije, branje…). Izogibajte se prigrizkom med obroki in redno uživajte bariatrične multivitamine, prehranska dopolnila s kalcijem in beljakovinske napitke.

Pijača: Izogibajte se gaziranim in sladkanim pijačam ter raje uživajte v navadni vodi. Uživajte tekočine tekom celega dneva v manjših požirkih in pazite na znake dehidracije (vrtoglavica, glavobol in temen urin). Izogibajte se uživanju alkohola. Prav tako skušajte ločiti uživanje hrane in pijače. Po obroku je svetovano počakati vsaj 30min preden užijete pijačo. Hkratno pitje in uživanje hrane namreč ni dovoljeno.

Načrtovanje prehrane: Planirajte vaše obroke vnaprej, da si boste lažje zagotovili zdrav obrok. V primeru družbenih dogodkov, za katrere ne veste kaj bo postreženo, si s seboj vzemite lastno hrano. Pomagate si lahko tudi z nadomestnimi obroki. Beležite vrsto in količino zaužite hrane, fizično aktivnost in težo. Redno obiskujte svojega dietetika, zdravnika in terapevtske skupine.

Na voljo je zaprta facebook skupina, katero vodi naša ambasadorka Darinka Nardin in je namenjena izključno tistim, ki se na operacijo pripravljate ali ste že bili operirani. Člani skupine, nekateri že pravi veterani si med seboj delijo izkušnje in si pomagajo. V skupini je na voljo tudi strokovna pomoč.

Poleg zakladnice znanja, ki je v zaprti facebook skupini je na voljo še:

– brezplačna e-knjiga – Bariatrična prehrana glede prehrane pred in po bariatrični operaciji s strokovnimi priporočili, preprostimi jedilniki in recepti za obdodje pred in po bariatrični operaciji ter

VIDEO o bariatrični operaciji in pomanjkanju hranil.

Prehranska dopolnila za prehransko uravnavanje malabsorpcije po bariatričnih operacijah

Za prehransko uravnavanje malabsorpcije po bariatričnih operacijah
25,09 
1 x multivitamini & CaC+D
Original price was: 38,99 €.Current price is: 35,09 €.
Najnižja cena zadnjih 30 dni: 35,09 
1 x multivitamini & CaC+D & Protein
Original price was: 54,88 €.Current price is: 49,39 €.
Najnižja cena zadnjih 30 dni: 49,39 
razišči Vse izdelke