Kaj je energijska bilanca?

Energijska bilanca opisuje ravnotežje med zaužito energijo in njeno porabo. Energijo lahko opredelimo kot sposobnost sistema, da opravi neko delo – lahko je v obliki svetlobe, kemijske, mehanske, električne energije ali v obliki toplote. Prvi termodinamski zakon pa pravi, da energija ne more nastati iz nič in prav tako ne more izginiti, vedno se lahko zgolj pretvori iz ene oblike v drugo.

Kemijska oblika energije v hrani, ki jo zaužije posameznik, je namenjena opravljanju različnih vrst dela (sinteza makromolekul, mišično krčenje ali obliki električne energije za ohranjanje številnih ionskih gradientov med membranami). Energijska bilanca je opisana z enačbo:

Zaužita energija = porabljena energija + ∆ energijske zaloge

Torej, če se energijske zaloge v telesu ne spreminjajo (∆ energijske zaloge = 0) mora biti poraba energije enaka zaužiti energiji. V tem primeru lahko trdimo, da je posameznik v stanju uravnotežene energijske bilance in ohranja stalno telesno težo.

V kolikor sta poraba in zaužita energija v neravnotežju, bo zagotovo prišlo do spremembe energijskih zalog. Negativna energijska bilanca vodi v izgubo telesnih zalog in s tem telesne teže, medtem ko pozitivna energijska bilanca vodi v povečanje telesnih zalog in s tem povišanje telesne teže.

Še več nasvetov za uspešno in zdravo izgubo telesne mase ter vse kar morate vedeti o hujšanju na enem mestu!

Za uspešno hujšanje si je smiselno najprej izračunati svojo dnevno potrebo po energiji in temu prilagoditi svoj prehranski načrt in telesno aktivnost. Na vašo srečo lahko na naši spletni strani dobite vse od naštetega popolnoma brezplačno, prilagojeno vašemu telesu.

Nadomestni obroki za zdravo izgubo telesne teže

AKCIJA -20%
Nadomestni obrok za nadzor nad telesno težo
Original price was: 12,33 €.Current price is: 9,86 €.
Najnižja cena zadnjih 30 dni: 9,86 
AKCIJA -20%
Za regeneracijo po športu ali uravnavanje telesne teže
Original price was: 14,95 €.Current price is: 11,96 €.
Najnižja cena zadnjih 30 dni: 11,96 
Za pripravo športnih napitkov
14,99 
razišči Vse izdelke