Če ste pogosto utrujeni, brez energije in imate slabšo odpornost je morda za to krivo prav pomanjkanje železa.

Kakšna je vloga železa v telesu?

Železo ima vlogo vezave kisika v rdečih krvničkah, kar omogoča transport kisika po krvi. Železo je potrebno tudi za delovanje celic imunskega sistema. Sestavlja encime, ki sodelujejo pri tvorbi ščitničnih hormonov in kolagena.

Kako pogosto in pri kom s pojavlja pomanjkanje železa?

Pomanjkanje železa je na svetu najpogostejše pomanjkanje mikrohranil. Razvije se zaradi prenizkega vnosa s hrano, slabe razpoložljivosti železa v hrani, zaradi povečanih potreb (rast, nosečnost) ali povečanih izgub (krvavitve, bolezni).

Ženska stara 18-51 let potrebuje 15 mg železa dnevno, nosečnica pa 30 mg železa dnevno. Enako star moški pa potrebuje samo 10 mg železa dnevno. Pri moških je pomanjkanje železa redko.

Kako se kaže pomanjkanje železa?

Pri pomanjkanju železa pride do utrujenosti, vrtoglavice, razdražljivosti, težav s koncentracijo, slabših fizičnih in umskih zmogljivosti, glavobolov, lomljivih las in nohtov. Kaže se tudi z slabšim imunskim odzivom, bledico in zmanjšano delovno produktivnostjo. Pri otrocih pa lahko povzroči zaostanek v kognitivnem razvoju.

Če ste slabo preskrbljeni z železom se bo to med drugim negativno odražalo tudi na koži in laseh. Ravno pomanjkanje železa je pogost razlog za izpadanje las pri ženskah v rodni dobi.

Zanesljivo pomanjkanje železa ugotovi zdravnik, s pomočjo laboratorijskih preiskav (hemoglobin, feritin, serumsko železo).

Kako lahko povečam vnos železa s hrano?

Ob vsebnosti železa je pomembno vedeti tudi to kako učinkovito lahko to železo izkoristimo. Meso samo po sebi ne vsebuje veliko železa je pa to železo izredno dobro izkoristljivo, saj se nahaja ravno v takšni obliki kot v rdečih krvničkah (hemska oblika).

Izkoristek »rastlinskega« železa (nehemska oblika) lahko izboljšate z dodatkom limone ali limete jedem. Vitamin C namreč spremeni železo v obliko, ki je bolje izkoristljiva.

Zanimivo je tudi, da se rastlinsko železo (nehemska oblika) bistveno bolje absorbira, če ga zaužijemo skupaj z mesom ali ribami.  Kava in čaj, če jih zaužijemo skupaj z obrokom zmanjšata izkoristljivost železa. Na izkoristljivost železa iz hrane negativno vplivajo tudi zdravila za zmanjšanje želodčne kisline.

Izbirajte z železom bogata živila, pri tem si lahko pomagate s spodnjo tabelo. Dober vir zelo izkoristljivega železa je meso. Železo v rastlinskih živilih je slabše razpoložljivo, za boljši izkoristek dodajte sok cirusov (vitamin C). Izogibajte se uživanju kave in pravega čaja med obroki, saj tanini vežejo železo in zmanjšajo izkoristljivost. Zunaj obrokov kava in čaj nimata negativnih učinkov.

Rdeča pesa in rdeče vino v nasprotju z razširjenim prepričanjem ne vsebujeta posebno dosti železa. Za pokritje dnevnih potreb odrasle ženske po železu (15 mg) bi potrebovali kar 1,9 kg rdeče pese ali 3,3 L rdečega vina.Tabela 1: Vsebnost železa v izbranih živilih.

Tabela 1: Vsebnost železa v izbranih živilih.

Živilo

Vsebnost železa v 100 g

Svinjska jetra*

23,30* mg

Pusta govedina

1,85 mg

Piščančje prsi, brez kože

0,37 mg

Mleko (polno)

0,03 mg

Konzervirane sardine v olju (odcejene)

2,92 mg

Klapavice (školjke)

3,95 mg

Testenine polnozrnate (suhe)

3,63 mg

Brokoli

0,73 mg

Soja v zrnu (suha)

15,70 mg

Temna čokolada 70-85 % kakavovih delov

11,90 mg

Rdeča pesa

0,80 mg

Rdeče vino (merlot)

0,46 mg

Suhe slive

3,52 mg

Kokošja jajca

1,75 mg

Sezam

14,55 mg

 

1 kapsula

Hemoemon 1 kapsula

20 mg

*(Zaradi visoke vsebnosti vitamina A se v obdobju nosečnosti ne priporoča).

Kdaj je smiselna uporaba prehranskih dopolnil?

Pri povečanih potrebah (otroci, najstniki, nosečnice, športniki), slabši absorpciji (pacienti po bariatričnih operacijah) pri vegetarijancih ali že razvitem pomanjkanju železa.

Kako se izogniti slabosti in zaprtju po uporabi prehranskih dopolnil z železom?

Železo v anorganskih oblikah (železov sulfat) je izredno reaktivno in reagira z sluznico prebavil in zato povzroča slabost in zaprtje. To je velik problem, zato ljudje večkrat  prezgodaj opustijo jemanje železa.

Rešitev je v uporabi »keliranih« oblik železa. Gre za železo, ki vezano na aminokisline, kar preprečuje železu reagiranje z sluznico. Tako vezano železo se tudi 2x bolje absorbira.

Najboljša absorpcija železa je sicer na tešče. Če pa vam železo povzroča težave ga zaužijte skupaj z obrokom, ki ne vsebuje mleka ali mlečnih izdelkov. Kalcij v hrani namreč zmanjša absorpcijo železa.

Zakaj izbrati prehransko dopolnilo Hemoemon?

  1. Visoka vsebnost železa: 20 mg železa na kapsulo. Dnevni odmerek je lahko 1 ali 2 kapsuli.

  2. Visoka biorazpoložljivost, Železo v obliki aminokislinskega kelata – železov bisglicinat, ki ima v primerjavi z anorganskim železom (železov sulfat) 2-krat višjo biorazpoložljivost in

  3. Ne povzroča slabosti, zaprtja in draženja želodca.

  4. Vsebuje tudi druga hranila, ki so pomembna za normalo tvorbo rdečih krvničk: folno kislino, vitamin B12, baker, cink, vitamin E in riboflavin.

  5. Dodan vitamin C, ki izboljša absorpcijo železa.

  6. 1 kapsula vsebuje tudi 400 μg folne kisline, kar je pomembno za ženske, ki želijo znanosti ali so že noseče.

  7. Brez sestavin živalskega izvora in glutena.

  8. Tradicija in varnost. Izdelki linije Enemon so z vami že 40 let!

Koliko časa traja, da začne dodajanje železa delovati?

Upoštevajte, da se zaloge železa polnijo počasi in je za normalizacijo zalog železa (feritina) potrebno tudi večmesečno jemanje. Na začetku nekaj mesecev jemljemo večji odmerek (odrasli 40 mg železa), potem pa lahko preidemo na manjši odmerek, (odrasli 20 mg železa).

Če se nam pomanjkanje železa pogosto ponavlja je potrebno najti trajno rešitev. Namesto občasnega jemanja visokih odmerkov železa, je priporočljivo in varno redno jemanje manjšega odmerka. Včasih za ohranjanje normalnih zalog železa zadošča že jemanje vsak drugi dan. Tako se izognete neželenim učinkom visokih odmerkov železa in pa prevelikim nihanjem zalog železa.

Za dovoljšen vnos železa je zelo pomembna uravnotežena in čim bolj raznolika prehrana.

Prehranska dopolnila z železom

+
Trenutno ni na zalogi
Kapsule z železom za normalno nastajanje rdečih krvničk
14,67 
razišči Vse izdelke