Zakaj so pomembne?

Maščobe vsebujejo življenjsko pomembne maščobne kisline, pospešujejo absorpcijo v maščobah topnih vitaminov (A, D, E in K), povečujejo energijsko gostoto hrane in izboljšujejo konsistenco, vonj ter okus živil.

 

Pri maščobah moramo biti zelo pazljivi….

Prekomerno uživanje maščob predstavlja velik dejavnik tveganja pri nastanku bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni, debelosti, povišanega krvnega tlaka in nekaterih vrst raka. Epidemiološke raziskave kažejo povezavo med uživanjem prehranskih maščob in različnimi vrstami raka, predvsem dojke, debelega črevesa, slinavke in prostate. Priporočen vnos skupnih maščob za odrasle osebe je od 15 do 30 % dnevnega energijskega vnosa. Dokazano zdravju škodljivi so dolgoročni vnosi skupnih maščob pri odraslih nad 40 % dnevnega energijskega vnosa, ki predstavljajo dejavnik tveganja za nastanek arterioskleroze, različnih vrst raka, predvsem pa raka na črevesu in danki ter debelosti. Sicer pa je v prehrani razen deleža maščob enako ali še bolj pomembna kakovost maščob oziroma njihova maščobno kislinska sestava.

Nasičene maščobne kisline oziroma maščobe živalskega izvora so zdravju škodljive. Znano je, da prekomerno uživanje nasičenih maščob predstavlja dejavnik tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja ter predstavlja povečano tveganje za nastanek raka. S prekomernim uživanjem živil živalskega izvora pride do prevelikega vnosa maščob, holesterola in purinov, hkrati pa je vnos sestavljenih, kompleksnih ogljikovih hidratov in drugih zaščitnih snovi premajhen.

Zdrave maščobe…

Med nenasičene maščobne kisline, ki veljajo za zdrave in koristne maščobe, spadajo prehransko pomembne večkrat nenasičene (linolna, linolenska in arahidonska maščobna kislina) ter enkrat nenasičene maščobne kisline, kot je oleinska. Nenasičene maščobne kisline v primerni količini zmanjšujejo tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, zato naj bi v dnevni prehrani predstavljale dve tretjini vseh zaužitih maščob.

Kje najdemo zdrave maščobe?

Esencialne maščobe kisline (α-linolenska oziroma n-3 in linolna oziroma n-6) so tiste, ki jih organizem sam ne more sintetizirati. Esencialne maščobne kisline imajo pomembno vlogo v rasti in razvoju možganov, živčevja, očesne mrežnice in sodelujejo pri sintezi tkivnih hormonov. Prav tako so nujne za normalno delovanje imunskega sistema, zato njihovo pomanjkanje poveča možnosti za okužbe in vnetne procese. V zdravi prehrani je priporočen delež n-3 maščobnih kislin 0,5 %, n-6 maščobnih kislin pa 2,5 % dnevnega energijskega vnosa. Z vidika varovanja zdravja je pomembno pravilno razmerje med n-6 in n-3 maščobnimi kislinami (n-6 : n-3), ki naj bi bilo manjše od 5:1. Z n-3 maščobnimi kislinami so bogate predvsem mastne ribe hladnih voda, ribja olja, laneno seme, alge, nekateri oreščki, nekatera rastlinska olja npr. repično (olje oljne ogrščice), ričkovo, orehovo, laneno ter zelena listnata zelenjava. Z n-6 maščobnimi kislinami so bogati: sončnično olje in olje iz koruznih kalčkov. Sojino olje je bogato z n-6 in n-3 maščobnimi kislinami.