Zaprtje je pogost problem po bariatričnih operacijah. Vzroki nerednega odvajanja so v manjši količini zaužite hrane, nezadostnem pitju vode, neustrezni prehrani revni s prehransko vlaknino, premalo gibanja in tudi namerno zadrževanje blata…

Zaprtje se kaže z nerednim odvajanjem majhnih količin trdega in suhega blata ter občutkom nepopolne izpraznitve. Spremljajo ga lahko glavobol, slabo počutje, bolečine v trebuhu, napihnjenost in bolečine pri odvajanju blata. …

Na pogostejše odvajanje lahko vplivamo s prehrano z veliko prehranske vlaknine, zadostnim vnosom tekočine, gibanjem in vzdrževanjem rutine pri odvajanju.

Zaprtje je navadno funkcionalne narave, v nekaterih primerih pa lahko nakazuje na resnejšo bolezen, zato se v naslednjih primerih posvetujte se z zdravnikom:

– pri hudi bolečini v trebuhu

– če opazite kri v blatu

– če zaprtje nastopi nenadoma in če težave trajajo več kot tri tedne

– če se izmenjujeta zaprtje in driske

– če se pojavi bolečina v rektumu (danki)

– če izločate blato tanko kot svinčnik

– če nenačrtovano izgubljate telesno maso.

Kaj lahko storite sami?

Poskrbite za zadosten vnos prehranske vlaknine, saj spodbuja redno odvajanje in pomaga preprečevati zaprtje. Dobri viri prehranske vlaknine so zelenjava, sadje, polnozrnata žita, stročnice (fižol,grah, leča), oreščki ter semena. S povečanim vnosom vlaknine je potrebno povečati tudi vnos tekočin. Zelo učinkoviti so prehranski dodatki, ki pomagajo črevesju pri rednem odvajanju na naraven način.

Prehranska dopolnila za prehransko uravnavanje malabsorpcije po bariatričnih operacijah

NOVO - ODSLEJ V TABLETAH
Za prehransko uravnavanje malabsorpcije po bariatričnih operacijah
22,90 
1 x multivitamini & CaC+D
31,21 
razišči Vse izdelke
Cart
  • No products in the cart.