Težave z zaprtjem so pogost pojav.

V Evropi ima težave z zaprtjem v povprečju več kot 17 odstotkov vseh ljudi. Pri starejših, ženskah in uporabnikih določenih zdravil pa je še pogostejše [1]. Zaprtje moramo prepoznati kot resno težavo. Pravočasno moramo poskrbeti za redno prebavo, ki je pomembna za ohranjanje zdravja in dobro počutje.

Vid Vičič
raziskovalno-razvojn tehnolog PROGRAMA ENEMON

V članku boste v pogovoru z Vidom Vičičem, raziskovalno-razvojnim tehnologom iz programa Enemon izvedeli, kaj je zaprtje, kateri so vzroki za nastanek zaprtja v nosečnosti, kako s spremembami življenjskega sloga preprečimo zaprtje in nenazadnje kako si lahko pomagate sami, ali lahko uporabljate »odvajala« in kdaj morate obiskati zdravnika.

 

Kdaj govorimo o zaprtju?

Zaprtje opredelimo kot manj pogosto odvajanje trdega blata, ki ga spremljajo bolečine, napenjanje, slabo počutje, občutek nepopolne izpraznitve in glavobol. Kot normalno štejemo odvajanje blata od trikrat dnevno do trikrat tedensko, če ob tem nimamo težav. Torej lahko govorimo o zaprtju tudi kadar odvajamo blato 4-krat dnevno in imate ob tem trdo blato, bolečine in občutek nepopolne izpraznitve [2,3].

Kdaj moramo poiskati zdravniško pomoč?

1. Če se zaprtje pojavi na novo. Primer: g. Novak nikoli v življenju imel težav z zaprtjem, pri starosti 51 let pa so se začele težave.
2. Kri na blatu.
3. Nenačrtovana izguba telesne mase.
4. Odvajanje blata ozkega kot svinčnik.
5. Hude bolečine pri odvajanju blata
6. Zaprtje, ki traja dlje kot dva tedna in se ne razreši kljub spremembam življenjskega sloga [2,4].

Kateri so vzroki za zaprtje? Ali lahko tudi nosečnost vpliva na zaprtje?

Zaprtost je povezana s sodobnim načinom življenja: premalo se gibljemo, uživamo premalo tekočin, prehranske vlaknine in odlašamo z odvajanjem. Pomembno vlogo ima tudi stres, zlasti to občutimo na potovanju. Starejši se z zaprtjem pogosteje srečujejo zato, ker se v starosti gibanje črevesa upočasni in zaradi neželenih učinkov nekaterih zdravil [2,4].
Nosečnost in obdobje porodniškega dopusta je pogosto obdobje sprememb dnevne rutine in tudi ustaljenih prehranskih in gibalnih navad. Hormonske spremembe, zlasti povečana raven »hormona nosečnosti«, progesterona lahko upočasnijo črevesno peristaltiko, Sam plod znotraj maternice fizično pritiska na črevesje in zoži svetlino črevesa [5,6] Dokazano zaprtje povzroča tudi jemanje zdravil ali prehranskih dopolnil z železom. Ker je železo za razvoj plodu pomembno hranilo, ga zaradi zaprtja nikakor ne smemo opustiti [7]. Ta neželeni učinek je bistveno manj izrazit pri železu v obliki železovega bisglicinata, ki je vir železa v prehranskem dopolnilu Hemoemon [8].

Kaj pa je značilno za zaprtje pri otrocih?

Najpogostejši vzrok za zaprtje pri otrocih pa je zadrževanje, česar so zmožni vzdržati tudi po več dni. Razlog za takšno početje je velikokrat bolečina pri odvajanju, ki je posledica suhega, trdega blata, do katerega pride ravno zaradi zadrževanja (tudi zaradi izogibanja javnim sanitarijam) in drugih vzrokov (premalo prehranske vlaknine, prenizek vnos tekočin in/ali premalo gibanja). Otrok tako vstopi v »začaran krog«, ki ustvari in stopnjuje strah pred odvajanjem [9,10].

Lahko torej težavo z zaprtostjo rešimo s spremembo življenjskih navad?

Odgovor je DA in NE. Pogosto imajo ljudje dolgotrajne težave z zaprtjem, ker dnevno, upoštevajoč kavo popijejo vsega pol litra tekočine, nimajo rutine odvajanja se ne gibajo in uživajo hrano z malo prehranske vlaknine.

V nekaterih primerih pa ljudje upoštevajo vse te nasvete in imajo kljub temu dolgotrajne težave.

Kaj pomeni »zadosten vnos tekočin«?

Dva do tri litre dnevno. V normalnih temperaturnih pogojih to pomeni med 2-3 litre vode. V vročini in pri intenzivnih fizični aktivnosti pa so potrebe lahko bistveno večje, zato naj bo vodilo barva urina,  ki naj bo slamnato rumene barve [11].

Kako lahko povečamo vnos prehranske vlaknine?

1. Izbirajte izdelke iz polnozrnate moke, na primer polnozrnate testenine namesto belih.
2. Izberite ovsene kosmiče namesto corn flakes in žita za zajtrk z visoko vsebnostjo prehranske vlaknine.
3. V prehrano vključite več zelenjave in sadja, dnevno se priporoča najmanj 400 gramov zelenjave in 250 gramov sadja.
4. V prehrano dodajte pšenične otrobe ali luščine indijskega trpotca (psilium).

Kaj je dobra rutina odvajanja?

Najbolje je, da si za odvajanje vzamemo čas doma, vsak dan po zajtrku.

Kaj priporočate kadar s spremembami življenjskega sloga ne dosežemo rednega odvajanja?

Laktulozo.

Kako pa je z zaprtostjo pri otrocih?

Pogosto se otroci znajdejo v začaranem krogu, saj  zaradi bolečin pri odvajanju suhega in trdega blata odvajanje zadržujejo, celo več dni. Otrokov strah pred bolečim odvajanjem pa težave še stopnjuje. Laktuloza lahko ta cikel prekine [9].

V kakšnih oblikah je na voljo Laxemon in komu so namenjene?

Laktuloza najbolje deluje pri rednem jemanju zato smo ustvarili inovativne oblike, ki spodbujajo rednost jemanja.

Laxemon je na voljo v obliki gumi medvedkov, tekočine za mešanje z vodo in v obliki granul. Vsi Laxemon izdelki vsebujejo laktulozo in delujejo na enak način.

Kako deluje laktuloza?

Laktuloza je za človekove prebavne encime neprebavljiva. Šele v debelem črevesu jo začne mikrobiota razgrajevati v organske kisline (mlečna, ocetna, propionska, butirična). Te v debelem črevesu zadržujejo vodo in tako povečajo volumen črevesne vsebine. Povečan tlak deluje na receptorje raztega v črevesu in na fiziološki način sproži odvajanje [12].

Laktulozi podoben učinek imajo tudi druge sestavine hrane, na primer sorbitol v slivah in galaktooligosaharidi v človeškem materinem mleku [13].

Kakšne so prednosti in slabosti laktuloze v primerjavi s spodbujevalnimi odvajali v obliki svečk, tablet ali Sena odvajalni čaj?

Laxemon (vsebuje laktulozo)[12,14–16] Spodbujevalna odvajala (npr. odvajalne svečke, odvajalne tablete, Sena odvajalni čaj ) [17,18]
Prednosti

– Učinkovito, a nežno delovanje.

– Varna za uporabo pri otrocih, nosečnicah, doječih materah in diabetikih.

– Deluje preko naravnih mehanizmov.

– Ne povzročajo odvisnost od odvajal.

– Varna pri doživljenjski uporabi.

– Pri dolgotrajni uporabi ne izgubi učinka.

– Prijeten okus.

– Prebiotičen učinek.

Prednosti

– Hitro in močno delovanje.

Slabosti

– Delujejo z zamikom. Večina doseže učinek znotraj 8 ur, pri nekaterih pa je potrebno tudi dlje. Najboljša učinkovitost je pri rednem jemanju.

– V prvih dneh jemanja pogosto povzroči blago napihnjenost, potem pa se črevesna mikrobiota prilagodi.

Slabosti

– Dolgotrajna uporaba ni priporočljiva.

– V nosečnosti se lahko uporabljajo le po priporočilu zdravnika, ki pretehta med koristijo in tveganji.

– Povzročajo odvisnost od odvajal – črevo postane odvisno od delovanja odvajala. Če z jemanjem prekinemo se zaprtje poslabša.

– Povzročajo krče.

Kako vemo, da je laktuloza varna?

Laktuloza je sintezni sladkor, sestavljen iz galaktoze in fruktoze. Pridobljen je s sintezo iz mlečnega sladkorja. V manjšem deležu je prisotna tudi v kuhanem mleku [12].

Laktuloza se kot sestavina živil namenjenih otrokom varno in s pridom uporablja že več kot 60 let. Uporaba laktuloze v mlečnih formulah za dojenčke kot »bifidogenega faktorja«, se je pričela že leta 1957 v Avstriji, z namenom, da bi pri nedojenih otrocih dosegli podoben delež bakterij iz rodu Bifidobacterium sp., kot ga najdemo pri polno dojenih otrocih, govorimo torej o prebiotičnem delovanju [19]. Takšen učinek lahko pričakujemo tudi pri odraslih.

Kasneje so ugotovili, da ima pri višjih odmerkih laktuloza odvajalni učinek [16]. Na podlagi znanstvenega mnenja EFSA (Evropska agencija za varno hrano) je bila odobrena tudi zdravstvena trditev za živila in prehranska dopolnila: “Laktuloza prispeva k hitrejšemu prehajanju črevesne vsebine”. Laktuloza se v Evropski uniji lahko uporablja kot sestavina živil in prehranskih dopolnil [20].

Katera oblika Laxemon-a je zame najprimernejši in kako Laxemon odmerjamo?

Vse tri oblike vsebujejo laktulozo in imajo enak učinek. Laxemon granule odlikuje prenosljivost in imajo zato mesto v potovalni lekarni. Gumi bonbone odlikuje odličen okus in enostavno odmerjanje. Tekočina bo s svojim odličnim okusom všeč tako odraslim kot tudi otrokom.

Kadar potrebujemo hitrejši in močnejši učinek uporabite za največ 3 dni »Odmerek za močnejši učinek«, ki ga nato zmanjšamo na »Običajen odmerek«. Odmerek nato lahko postopno znižujete, da pridete do odmerka, ki vam omogoča trajno vzdrževanje rednega praznjenja črevesja.

ODMERKI ZA ODRASLE:

  Laxemon tekočina Laxemon granule Laxemon gumi medvedki
Vzdrževalni odmerek 10 mL 1 vrečka 2-3 medvedki
Običajen odmerek 20 mL 2 vrečki 7 medvedkov
Odmerek za močnejši učinek do 40 mL do 4 vrečke do 14 medvedkov

Pogosto imamo težave z odvajanjem samo na potovanjih. Kaj priporočate?

Potovanja nam običajno negativno vplivajo na rutino odvajanja, saj uporabljamo javna stranišča, pijemo manj tekočine in imamo s prehransko vlaknino revno prehrano.

Za potovanja so odlična rešitev Laxemon granule. Najbolje je, da ne čakate, da se zaprtje pojavi. Ko prispete v novo okolje, zvečer pred spanjem uporabite 1-2 vrečki.

 

Viri:

1. Peppas, G.; Alexiou, V.G.; Mourtzoukou, E.; Falagas, M.E. Epidemiology of Constipation in Europe and Oceania: A Systematic Review. BMC Gastroenterol. 2008, 8, 5, doi:10.1186/1471-230X-8-5.

2. Jani, B.; Marsicano, E. Constipation: Evaluation and Management. Mo. Med. 2018, 115, 236–240.

3. Andrews, C.N.; Storr, M. The Pathophysiology of Chronic Constipation. Can. J. Gastroenterol. 2011, 25 Suppl B, 16B-21B.

4. Wald, A. Constipation and Defecation Problems Overview Available online: https://gi.org/topics/constipation-and-defection-problems/#tabs2.

5. Trottier, M.; Erebara, A.; Bozzo, P. Treating Constipation during Pregnancy. Can. Fam. Physician 2012, 58, 836–838.

6. Vazquez, J.C. Constipation, Haemorrhoids, and Heartburn in Pregnancy. BMJ Clin. Evid. 2010, 2010.

7. Tolkien, Z.; Stecher, L.; Mander, A.P.; Pereira, D.I.A.; Powell, J.J. Ferrous Sulfate Supplementation Causes Significant Gastrointestinal Side-Effects in Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis. PLoS One 2015, 10, e0117383, doi:10.1371/journal.pone.0117383.

8. Milman, N.; Jønsson, L.; Dyre, P.; Pedersen, P.L.; Larsen, L.G. Ferrous Bisglycinate 25 Mg Iron Is as Effective as Ferrous Sulfate 50 Mg Iron in the Prophylaxis of Iron Deficiency and Anemia during Pregnancy in a Randomized Trial. J. Perinat. Med. 2014, 42, 197–206, doi:10.1515/jpm-2013-0153.

9. Allen, P.; Lawrence, V.N. Pediatric Functional Constipation; 2019;

10. Koppen, I.J.N.; Lammers, L.A.; Benninga, M.A.; Tabbers, M.M. Management of Functional Constipation in Children: Therapy in Practice. Pediatr. Drugs 2015, 17, 349–360, doi:10.1007/s40272-015-0142-4.

11. Popkin, B.M.; D’Anci, K.E.; Rosenberg, I.H. Water, Hydration, and Health. Nutr. Rev. 2010, 68, 439–458, doi:10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x.

12. Schumann, C. Medical, Nutritional and Technological Properties of Lactulose. An Update. Eur. J. Nutr. 2002, 41 Suppl 1, I17-25, doi:10.1007/s00394-002-1103-6.

13. Davani-Davari, D.; Negahdaripour, M.; Karimzadeh, I.; Seifan, M.; Mohkam, M.; Masoumi, S.J.; Berenjian, A.; Ghasemi, Y. Prebiotics: Definition, Types, Sources, Mechanisms, and Clinical Applications. 2019, doi:10.3390/foods8030092.

14. Shendurse, A.M.; Khedkar, C.D. Lactose. In; Caballero, B., Finglas, P.M., Toldrá, F.B.T.-E. of F. and H., Eds.; Academic Press: Oxford, 2016; pp. 509–516 ISBN 978-0-12-384953-3.

15. British pharmacopoeia Lactulose Safety Data Sheet Available online: https://www.pharmacopoeia.com/Catalogue/Preview?uri=%2Fcontent%2Ffile%2Fproducts%2Fhealthandsafety%2FCat_210_GB.pdf.

16. Wesselius-De Casparis, A.; Braadbaart, S.; Bergh-Bohlken, G.E.; Mimica, M. Treatment of Chronic Constipation with Lactulose Syrup: Results of a Double-Blind Study. Gut 1968, 9, 84–86, doi:10.1136/gut.9.1.84.

17. Roerig, J.L.; Steffen, K.J.; Mitchell, J.E.; Zunker, C. Laxative Abuse: Epidemiology, Diagnosis and Management. Drugs 2010, 70, 1487–1503, doi:10.2165/11898640-000000000-00000.

18. Bashir, A.; Sizar, O. Laxatives. In; Treasure Island (FL), 2023.

19. Mayerhofer, F.; Petuely, F. Untersuchungenzur Regulation Der Darmtrdgheit Des ErwachsenenmitHilfe Der Lactulose (Bifidus-Faktor). Wien. Klin. Wochenschr 1959, 71, 865–869.

20. EFSA Scientific Opinion on the Substantiation of Health Claims Related to Lactulose and Decreasing Potentially Pathogenic Gastro-Intestinal Microorganisms (ID 806) and Reduction in Intestinal Transit Time (ID 807) Pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) N. EFSA J. 2010, 8, 1806, doi:10.2903/j.efsa.2010.1806.

Prehranska dopolnila za težave z zaprtjem

razišči Vse izdelke