‘Smo to kar jemo’, je že vsem dobro poznan izrek, ki poudarja pomen prehrane za zdravje vsakega posameznika.

Od prehrane je odvisno zdravje našega telesa, to pa narekuje kakovost našega življenja. Zdrav in uravnotežen način prehranjevanja ima izredno velik pomen pri izboljšanju kakovosti življenja in zdravja.

Način prehranjevanja lahko deluje kot dejavnik tveganja za zdravje posameznika ali pa kot zaščitni dejavnik, ki pripomore k izboljšanju in ohranjanju zdravja in kvalitete življenja. Številne raziskave dokazujejo nedvomno povezavo med pojavnostjo določenih kroničnih bolezni in prehranjevalnimi navadami ter načinom življenja posameznika. Dokazano je, da dejavniki nezdravega življenjskega sloga (prehrana, sedeč način življenja, alkohol, tobak) sodijo med ključne vzroke za nastanek najpogostejših kroničnih nenalezljivih bolezni, kot so: bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen, nekatere vrste rakavih obolenj, debelost in osteoporoza. Nepravilen način prehranjevanje vpliva tudi na pojavnost fizioloških dejavnikov tveganja, kot so na primer zvišan krvni tlak ter zvišane vrednosti holesterola in glukoze v krvi.

Cilj uravnotežene prehrane je ohranjanje in izboljševanje zdravja in s tem kakovosti življenja, pa tudi preprečevanje pomanjkanja hranil in s tem povezanih deficitarnih bolezni, nenazadnje pa tudi prekomernega prehranjevanja, ki lahko vodi do nastanka številnih civilizacijskih bolezni.

Zdrava prehrana ali zdravo prehranjevanje vključuje uravnoteženo hrano, ki ohranja in krepi človekovo zdravje. Uravnoteženo prehrano predstavljajo čim bolj raznoliko, sezonsko, lokalno sadje in zelenjava, polnovredna žita, kar predstavlja glavni vir energije za delovanje našega telesa. Izbirati moramo kvalitetne vire beljakovin in maščob ter se izogibati pretiranemu uživanju nasičenih maščob, soli in belega sladkorja. Ideje in recepte za zdrave in polnovredne obroke lahko najdete kmalu na naši strani. Nikakor pa ne smemo pozabiti na dovolj telesne aktivnost, ki jo skušamo vključiti v naš vsakdan. Redna aktivnost tekom dneva, izbira kolesa namesto avta, vsakodnevni sprehod ali že kratka intenzivnejša vadba lahko občutno izboljša naše počutje in zdravje.