Ste pripravljeni na velikonočno pojedino? 🤩

Pomen praznovanja Velike noči je, da se družina zbere ob bogato obloženi mizi in uživa ob dobri domači hrani in druženju. Večina nas komaj čaka, da bomo lahko jedli tradicionalne dobrote, ki so prisotne na mizi za Veliko noč. Jajčka, svež kruh, šunka, hren, potica,…

Jajca

Tradicionalna jed je šunka v testu. Recept najdete tukaj > https://okusno.je/recept/sunka-v-testu

Kot presenečenje ali malo drugače pa je res izvrstna jed za posebne priložnosti (največkrat Božič) lahko pečenka Wellington 😲 za katero vam zaupamo način priprave, ki traja ~ 90 minut, in ki smo ji namesto pršuta dodali šunko, ker le ta za Veliko noč mora biti.

Sestavine (za 4 osebe):

  • Pljučni file (500 g)

  • Sol, poper, sveži timijan in 1-2 žlici olivnega olja

  • 1 žlica gorčice

  • 700 g šampinjonov brez stebel

  • 1 strok česna

  • 8 rezin šunke Kras (namesto pršuta)

  • 500 g odmrznjenega listnatega testa

  • 2 rumenjaka

Goveji file začinimo s poprom in soljo. Na dobro segreto večjo ponev vlijemo žlico olivnega olja, na katerem iz vseh strani na hitro popečemo meso. Popečeno meso damo na krožnik in ga takoj premažemo z gorčico.

Pripravimo gobji nadev. Gobice operemo, odstranimo stebla in posušimo. Gobe skupaj s česnom in ščepcem soli drobno sesekljamo v električnem sekljalniku, da dobimo gladko zmes. Stresemo v segreto ponev, dodamo liste timijana, občasno mešamo in pražimo na visoki temperaturi, da tekočina izhlapi, mešanica pa skoraj povsem posuši. Damo na krožnik in pustimo, da se ohladi.

Uporabimo večji kos folije za živila kamor v dveh vrstah na eno poleg druge zložimo rezine šunke, ki naj se prekrivajo. Malo začinimo z mletim poprom in premažemo s polovico gobje zmesi v enakomerno debelem sloju. Na premazane rezine položimo popečen kos govedine in ga po vrhu in ob straneh premažemo s preostalo gobjo zmesjo. S pomočjo folije kos mesa prekrijemo z rezinami šunke. Folijo na obeh koncih dobro zavijemo, ‘štručko’ pa damo v hladilnik za 15 minut.

Odmrznjeno testo razvaljamo v primerno velik pravokotnik, meso vzamemo iz hladilnika in previdno odstranimo folijo. Meso zavijemo v razvaljano testo, odvečno testo odrežemo, konce pa dobro stisnemo skupaj, da je meso iz vseh strani čisto zaprto in zavito s testom. Štručko premažemo z razžvrkljanim rumenjakom in jo položimo na pekač obložen s papirjem za peko. Pečemo v pečici ogreti na 200 stopinj Celzija približno 35 minut.

Ko pečenko vzamemo iz pečice jo pustimo počivati 10 minut in narežemo na rezine.

Pečenka Wellington

Takole pa jo pripravi Gordon Ramsay 😋https://www.gordonramsay.com/gr/recipes/beef-wellington/

Prehransko dopolnilo za reševanje težave z zaprtjem

razišči Vse izdelke