1. Neustrezna prehrana

Uživajte zdravo hrano z dovolj vlaknine in polnovrednih živil. Izdelke iz bele moke zamenjajte za polnozrnate, ki so zakladnica vlaknine ter vitaminov in mineralov.

2. Slabe navade izločanja blata

Krčenje debelega črevesa in signal za odvajanje blata se po navadi pojavi že takoj zjutraj. Če se nanj ne odzovete, ta občutek mine. Blato se v debelem črevesu zadržuje dlje časa, zato se izsuši in »zapeče«.

3. Spremembe okolja, potovanje in stres

Kadar ste izpostavljeni stresu ali spremembi okolja, se gibanje debelega črevesa upočasni, zato se vsrka več vode. Posledica je zaprtje.

4. Telesna neaktivnost

Redna telesna dejavnost in mišična aktivnost pospešuje tudi gibanje črevesa. Zaprtje je tako pogost pojav pri bolnikih. Več idej za gibanje oz. vodene vadbe boste kmalu našli na spletni strani.

5. Starost

Težave z nerednim odvajanjem so pogostejše v starosti zaradi upočasnjenega gibanja črevesa (peristaltike).

6. Stranski učinki zdravil

Nekatera zdravila, na primer opiati (metadon, morfij, tramadol) in antiacidi (zdravila za nevtralizacijo želodčne kisline), vplivajo na črevesno peristaltiko (gibanje črevesa).

7. Bolezni

Črevesni rak in hemoroidi lahko zožijo svetlino črevesa. Če se je zaprtje pojavilo na novo ali imate ob tem simptome, kot je kri v blatu, bruhanje, izguba telesne teže in povišana telesna temperature, se posvetujte z zdravnikom.

8. Odvajala

Izogibajte se dolgotrajni rabi odvajal, namenjenih občasni uporabi. Mednje sodijo odvajalne svečke in odvajalni čaj z zdravilno rastlino sena.

Prehranska dopolnila za težave z zaprtjem

 

razišči Vse izdelke