Poznamo 2 kategoriji bariatričnih operacij

Restriktivne operacije

Zmanjšanje telesne mase se doseže tako, da se zmanjša volumen zaužite hrane, kar se doseže z zmanjšanjem prostornine želodca. Zaradi manjše prostornine pacient hitreje dobi občutek prenapolnjenega želodca. V to skupino spadajo vzdolžna resekcija želodca in prilagodljiv želodčni trak. Pri teh operacijah je pomembno, da jeste počasi in hrano zelo dobro prežvečite. Uživanje prevelikih količin ali slabo prežvečene hrane povzroči bruhanje in slabost. Restriktivne operacije manj vplivajo na absorpcijo od restriktivno-malabsorptivnih operacij, vendar kljub temu lahko povzročijo pomanjkanje določenih snovi, saj se pospeši prehajanje hrane skozi želodec in zmanjša izločanje npr. intrinzičnega faktorja, ki je pomemben za absorpcijo vitamina B12.

Kombinirane restriktivne-malabsorptivne operacije

Želodčni obvod in SADI. V to skupino spada želodčni obvod po Rouxu, mini želodčni obvod (želodčni obvod z eno anastomozo) in SADI. Pri želodčnem obvodu kirurg v zgornjem delu želodca operativno ustvari manjši žepek, ki je povsem ločen od preostalega dela želodca. Nato ta žepek poveže z nižjim delom tankega črevesja, kar pomeni da hrana povsem obide dvanajstnik in začetni del tankega črevesja. Pri posegu SADI, ki se opravi pri pacientih z višjim indeksom telesne mase se zmanjša želodec in izloči tudi del črevesa. Pri obeh načinih se močno omeji količina vnesene hrane, prebava le-te pa poteka počasneje, saj se slabše zmeša z želodčno kislino, žolčem in sokom trebušne slinavke. Del hrane se tudi neprebavljen izloči iz telesa. V primeru izvedbe želodčnega obvoda in SADI je potrebno veliko pozornosti nameniti prehrani, saj se lahko zaradi spremenjenega poteka prebave (izločen je namreč del črevesa, kjer poteka absorpcija pomembnih vitaminov, mineralov in hranil) razvijejo pomanjkanja in s temi povezane zdravstvene težave. Ker hrana hitreje prehaja v tanko črevo se po zauživanju s sladkorji bogatega obroka pojavi t.i. »dumping sindrom«.

Bariatrične operacije vodijo v velike spremembe prehranjevalnih navad in prehranskih potreb, zaradi spremenjene funkcionalnosti in anatomije prebavne cevi. Ob nezavedanju teh potreb, lahko pride do specifičnih pomanjkanj hranil in mikrohranil.

Pred in po odpustu je priporočeno posvetovanje z izkušenim dietetikom, saj tako močno izboljšamo rezultate operacije in zmanjšamo tveganje za kasnejše ponovno pridobivanje telesne mase. S pomočjo dietetika lažje oblikujete nove prehranjevalne navade, prilagojene glede na zahteve posamezne oblike operacije, hkrati pa se lažje zagotovi zadostna hranilno bogata prehrana.

Na voljo je zaprta facebook skupina, katero vodi naša ambasadorka Darinka Nardin in je namenjena izključno tistim, ki se na operacijo pripravljate ali ste že bili operirani. Člani skupine, nekateri že pravi veterani si med seboj delijo izkušnje in si pomagajo. V skupini je na voljo tudi strokovna pomoč.

Poleg zakladnice znanja, ki je v zaprti facebook skupini je na voljo še:

– brezplačna e-knjiga – Bariatrična prehrana glede prehrane pred in po bariatrični operaciji s strokovnimi priporočili, preprostimi jedilniki in recepti za obdodje pred in po bariatrični operaciji ter

VIDEO o bariatrični operaciji in pomanjkanju hranil.

Prehranska dopolnila za prehransko uravnavanje malabsorpcije po bariatričnih operacijah

Za prehransko uravnavanje malabsorpcije po bariatričnih operacijah
25,09 
1 x multivitamini & CaC+D
Original price was: 38,99 €.Current price is: 35,09 €.
Najnižja cena zadnjih 30 dni: 35,09 
1 x multivitamini & CaC+D & Protein
Original price was: 54,88 €.Current price is: 49,39 €.
Najnižja cena zadnjih 30 dni: 49,39 
razišči Vse izdelke