Če bi vas vprašali, kaj imata skupnega naš planet in človeško telo, na kaj bi pomislili? Verjetno na veliko različnih stvari, saj smo ljudje življenjsko odvisni od planeta, ki pa je na žalost tudi usodno odvisen od našega obnašanja. Če ste ob tem pomislili na vodo, imate tudi prav! Voda namreč pokriva dobrih 70 odstotkov površine našega planeta in predstavlja ravno tako 70 odstotkov mase našega telesa.

Verjetno se premalokrat spomnimo na to dejstvo. Če si predstavljamo človeško telo kot posodo za vodo, bi omenjenih sedemdeset odstotkov vode segalo tja do srede prsnega koša. Telo je torej kot vaza, napolnjena z vodo do dobrih dveh tretjin. Zato je povsem razumljiv pomen vode pri delovanju človeškega organizma. V nadaljevanju so našteti nekateri izmed številnih vplivov vode na naše zdravje, počutje in videz.

S pitjem vode do izgube odvečne telesne mase

Čeprav se sliši preveč dobro, da bi bilo res, pa lahko s pitjem vode vplivamo na izgubo odvečnih kilogramov – preko različnih vzvodov. Počasno pitje hladne vode pospeši metabolizem in prispeva k hujšanju. Telo mora porabiti več energije, da bi dvignilo telesno temperaturo, ki ob pitju hladne vode pade. Ko so v neki študiji mlade ženske s prekomerno telesno maso osem tednov spile po dva kozarca hladne vode pol ure pred vsakim obrokom, so ob koncu testiranja pri vseh udeleženkah izmerili manjši indeks telesne mase. Sicer ne navajajo, ali je bil učinek pitja vode tudi zmanjšana količina zaužite hrane, saj dva kozarca vode povzročita občutek sitosti. Kakorkoli, pitje vode lahko pomaga pri hujšanju.

Voda proti utrujenosti in stresu

Že zmerna dehidracija ima negativne posledice na razpoloženje. Zaradi tako visokega deleža vode v telesu njeno pomanjkanje vpliva na številne telesne funkcije, posledica pa je prekomerna utrujenost, razdražljivost, jeza ali zmedenost ter prvi znaki stresa. Tudi bitje srca in krvni tlak sta odvisna od zadostne količine zaužite vode. Ne čakajte občutka žeje, da bi posegli po kozarcu vode; takrat ste verjetno že vsaj zmerno dehidrirani. Bolje je tekom celega dneva po malem piti vodo, ki naj bo vedno na dosegu roke, če je to le možno.

Brez vode boste težko telesno aktivni

Primerna hidracija ob telesni aktivnosti je obvezna! Ob zadostnem uživanju vode boste lahko dalj časa telovadili, tekli ali kolesarili, obenem pa se boste izognili negativnim posledicam ali celo poškodbam mišic in sklepov. Voda ima namreč pomembno vlogo pri uravnavanju telesne temperature, oskrbovanja celic s kisikom in hranili, »odstranjevanja« odpadnih snovi ter pri varovanju organov in vezivnega tkiva, saj se nahaja v sklepnih in drugih telesnih tekočinah.

Količina vode, ki jo morate ob telesni dejavnosti zaužiti, je odvisna od več dejavnikov: telesne mase, količine izločenega znoja, stopnje aktivnosti in vremena. Splošno priporočilo je, da dve uri pred vadbo spijete vsaj pol litra vode, med vadbo pa vsakih 15 ali 20 minut po 1,5 do 3 decilitre. Če se močno potite, pijte izotonične napitke namesto vode.

Z vodo nad gubice

Zadostno pitje vode bo tudi prispevalo k bolj čvrsti koži z manj gubic na obrazu, zaradi česar boste videti mlajši. Z odvajanjem zaužite vode, pa se iz telesa odvajajo tudi neželjene snovi, ki lahko vplivajo na videz vaše kože. Zaradi dehidracije, pa čeprav takšne, ki še ne ogroža življenja, je koža videti ovela in nesijoča. Nasprotno bo posledica ohranjanja zadostne količine vode v telesu napeta in sijoča koža.

Blagodejna za prebavni trakt in ledvice

V naših tekstih o vlaknini in prebavi ste lahko večkrat prebrali, da je ob zauživanju potrebne količine vlaknin, nujno hkratno uživanje vode. Vlaknine skupaj z vodo bodo zanesljivo poskrbele za dobro prebavo in odpravile zaprtje. Voda je tudi dobro zdravilo proti napihovanju – tista, ki priteče iz pipe ali kot metin čaj.

Zadostno uživanje vode je najboljši način preprečevanja nastajanja ledvičnih kamnov. Voda topi soli in minerale, ki bi se sicer koncentrirali v ledvicah in oblikovali ledvične kamne. Ledvice imajo zelo pomembno vlogo v delovanju organizma: iz telesa izločajo odpadne snovi, ki nastanejo med presnovo, vzdržujejo ravnovesje elektrolitov, v ledvicah pa nastajajo hormoni, ki so odgovorni za uravnavanje krvnega tlaka, rast rdečih krvnih teles v kostnem mozgu in uravnavanje ravnovesja kalcija v telesu.

Koliko vode je dovolj?

Količina vode, ki naj bi jo spili za pokritje dnevnih potreb telesa po tekočini, je odvisna od številnih dejavnikov, med katerimi so najbolj pomembni telesna masa, stopnja aktivnosti, vreme in količina z znojenjem izločene vode. Seveda je odvisno tudi od hrane, ki jo zaužijemo, saj lahko z različnimi vrstami živil v telo vnesemo več ali manj vode. Okoli osemdeset odstotkov potrebne tekočine zaužijemo s pitjem, preostalih dvajset pa s hrano. Na splošno pa lahko rečemo, da v povprečju človek za običajne aktivnosti potrebuje od dva do tri litre vode, ženske nekoliko manj kot moški. Seveda je potrebno ob intenzivnejši aktivnosti ali višjim zunanjim temperaturam spiti več vode, enako velja za posebna stanja, kot je nosečnost, dojenje ali najbolj običajne bolezni kot so prehladi. Bolezni z bruhanjem ali diarejo pa zahtevajo posebno pozornost predvsem pri otrocih in starejših, saj lahko ob takih stanjih hitro pride do nevarne stopnje dehidracije.

Ne zanašajmo se na občutek žeje, predvsem ne pri otrocih in starejših, saj v teh življenjskih obdobjih občutek za žejo nekoliko caplja za stanjem dehidracije.

Doma narejena voda z okusom

Za vse, ki niste ravno ljubitelji navadne vode še namig, kako jo lahko »izboljšate«. Dodatek soka limone ali pomaranče je ena od možnosti. Zdaj, ko prihaja poletje lahko tudi na balkonih ali okenskih policah gojite dišavnice. Meta in melisa izjemno popestrita okus vode. V steklen vrč nalijete vodo, vanjo dodate nekaj listov poljubne dišavnice, vrč pokrijete in pustite nekaj časa stati. Rezultat bo odličen osvežilni napitek. Tako rekoč kraljevski napitek pa dobite, če v vodi pustite nekaj časa stati gozdne jagode ali borovnice! Čeprav marsikdo misli drugače, pa si z vodo dobesedno lahko naZDRAVimo!

Kot zanimivost si poglejte video Kaj bi se zgodilo, če bi nehali piti vodo? (Vir videa: Asap science)