| Prehranjevanje

Prebavne motnje so pogost pojav, zlasti so nadležne težave z zaprtjem in upočasnjenim metabolizmom. Bolečine lahko z upoštevanjem določenih nasvetov preprečite. Če se kljub temu pojavijo, pa obstajajo rešitve, s katerimi neprijetne občutke učinkovito blažite.

V Evropi ima preglavice z odvajanjem v povprečju več kot 17 % vseh ljudi. Pri določenih skupinah je zaprtje še bolj pogosto; sem sodijo zlasti starejši, ženske in uporabniki določenih zdravil.

Sem tudi jaz zaprt/a?

Zaprtje se kaže z nerednim izločanjem majhnih količin trdega blata.

zaprtje in bolečine v trebuhu

Spremljajo ga lahko glavobol, slabo počutje, bolečine v trebuhu, napihnjenost in bolečine pri iztrebljanju. Določiti, kolikokrat tedensko je odvajanje normalno, je nemogoče. Nekateri iztrebljajo trikrat dnevno, nekateri pa samo trikrat tedensko.

Oboje je lahko normalno, če ob tem nimate težav in slabega počutja. Če pa sicer vsakodnevno iztrebljanje spremlja mučno napenjanje in bolečine, potem to kljub pogostosti velja za zaprtje.

8 najpogostejših vzrokov zaprtja

 1. Neustrezna prehrana

Uživajte zdravo hrano z dovolj vlaknine in polnovrednih živil. Izdelke iz bele moke zamenjajte za polnozrnate, ki so zakladnica vlaknine ter vitaminov in mineralov.

 1. Slabe navade izločanja blata

Krčenje debelega črevesa in signal za odvajanje blata se po navadi pojavi že takoj zjutraj. Če se nanj ne odzovete, ta občutek mine. Blato se v debelem črevesu zadržuje dlje časa, zato se izsuši in »zapeče«.

Bolečine v trebuhu in zaprtje

 

 1. Spremembe okolja, potovanje in stres

Kadar ste izpostavljeni stresu ali spremembi okolja, se gibanje debelega črevesa upočasni, zato se vsrka več vode. Posledica je zaprtje.

 1. Telesna neaktivnost

Redna telesna dejavnost in mišična aktivnost pospešuje tudi gibanje črevesa. Zaprtje je tako pogost pojav pri bolnikih.

 1. Starost

Težave z nerednim odvajanjem so pogostejše v starosti zaradi upočasnjenega gibanja črevesa (peristaltike).

 1. Stranski učinki zdravil

Nekatera zdravila, na primer opiati (metadon, morfij, tramadol) in antiacidi (zdravila za nevtralizacijo želodčne kisline), vplivajo na črevesno peristaltiko (gibanje črevesa).

 1. Bolezni

Črevesni rak in hemoroidi lahko zožijo svetlino črevesa. Če se je zaprtje pojavilo na novo ali imate ob tem simptome, kot je kri v blatu, bruhanje, izguba telesne teže in povišana telesna temperature, se posvetujte z zdravnikom.

 1. Odvajala

Izogibajte se dolgotrajni rabi odvajal, namenjenih občasni uporabi. Mednje sodijo odvajalne svečke in odvajalni čaj z zdravilno rastlino sena.

Kako lahko izboljšate prebavo sami?

 1. Poskrbite za zadosten vnos tekočine

Pijte dovolj vode in sicer okoli 2–3 litre na dan. V vročini, pri napornem delu ali suhem zraku pa tudi več. Pri zadostnem pitju tekočine je urin svetel, slamnato rumene barve.

 1. Povečajte vnos prehranske vlaknine

Priporočen vnos (več kot 30 g) prehranske vlaknine lahko dosežete z zadostnim uživanjem sadja, zelenjave in polnozrnatih žitnih izdelkov. Če vode ne uživate dovolj, je učinek vlaknine nasproten.

 1. Vzpostavite zdrave navade iztrebljanja

Kadar se vam zjutraj mudi, pogostokrat nimate časa za fiziološke potrebe. Odvajanja ni dobro zadrževati. Vzpostavite rutino, na katero se bo vaše telo navadilo odvajati vsak dan ob približno enakem času.

 1. Bodite redno telesno aktivni

Vsaka telesna aktivnost, če ne drugega daljši sprehod, bo pospešila delovanje črevesja. Sprehod po obroku je dobra navada.

Kaj pa, ko vsi ti ukrepi ne zadoščajo?

Včasih tudi upoštevanje zgornjih nasvetov ne pomaga. Dobro je vedeti, kako se prebavnih težav znebiti, če se kljub vsemu pojavijo.

V tem primeru lahko uporabite odvajala in prehranska dopolnila. Izberite jih glede na pogostost težav z zaprtjem. Nekatera odvajala so namenjena samo kratkotrajni uporabi, druga pa lahko uživate redno.

Osmozna odvajala

V skupino odvajal, ki zadržujejo vodo v črevesu, uvrščamo tudi laktulozo. Ta je pomembna sestavina prehranskega dopolnila Laxemon.

Zaradi varnosti in blagih neželenih učinkov se uporablja kot sestavina živil in prehranskih dopolnil. Uporablja se za pospeševanje prehajanja črevesne vsebine in dolgoročno vzdrževanje normalne prebave.

Osmozna odvajala v črevesje pritegnejo in zadržijo večjo količino vode. Tako blato postane bolj redko in mehko. Uporaba laktuloze pozitivno učinkuje na zdravje črevesa in urejeno vsakodnevno prebavo. Deluje tudi PREBIOTIČNO, saj predstavlja vir hrane za črevesne bakterije.

V prvih dneh jemanja laktuloza lahko povzroča blago napihnjenost, pri previsokem odmerku pa drisko. Po nekaj dneh se bakterije v črevesu navadijo na razgradnjo laktuloze oziroma se poveča število bakterij, učinkoviteje prebavljajo laktulozo zato se napihnjenost ne pojavlja več.

Laktulozo lahko varno uporabljate vsakodnevno in je med odvajali prva izbira zdravnikov saj se 82,79% SLO zdravnikov odloči za osmozna odvajala z laktulozo pri težavah z zaprtjem. (Vir: NIJZ)

Spodbujevalna odvajala

To so odvajala, ki direktno dražeče delujejo na steno debelega črevesa in tako povzročijo krčenje. V to skupino sodijo zdravila, čaji in izvlečki rastline sene in ricinusovo olje. Delovanje je hitro in močno.

Primerna so za občasno uporabo, saj se sicer na njihovo uporabo črevo navadi. Posledica je, da brez uporabe odvajal normalno odvajanje ni mogoče.

Mazivna odvajala

Olajšajo pomikanje blata v črevesu, večinoma na bazi mineralnih olj (parafinsko olje). Uporabljajo se zelo redko, saj med drugim zmanjšajo absorpcijo v maščobi topnih vitaminov.

Skratka, vsakodnevna urejena in redna prebava je bistvenega pomena za ohranjanje zdravja, vitalnosti in dobrega počutja.

x