Kdaj sploh lahko rečemo, da smo zaprti?

Zaprtje opredelimo kot manj pogosto odvajanje trdega blata, ki ga spremljajo bolečine, napenjanje, slabo počutje, občutek nepopolne izpraznitve in glavobol. Dobro delujoče črevo bi se naj izpraznilo vsaj 1x na dan, brez bolečin in naprezanja..

Kaj prispeva k nastanku zaprtosti?

K povečanju prebavnih težav v današnjih časih vplivajo stres, pomanjkanje gibanja in premajhna skrb za prehrano (premalo vode in vlaknin). Svoje doda pomanjkanje časa ali strah pred javnimi stranišči, ko s pomembnim straniščnim opravilom prevečkrat odlašamo in pustimo črevesu priložnost, da se poleni. Ob tem z leti ta pomembni organ že sam po sebi upočasni svoje delovanje, k čemur dodatno lahko prispevajo še neželeni učinki nekaterih zdravil (zdravila proti želodčni kislini in opijati proti močnim bolečinam).

Kako najbolje pomagati svojemu črevesju?

Seveda je prva rešitev, ki vam jo bo verjetno ponudil tudi zdravnik, sprememba življenjskih navad. A žal je ta tudi najtežja in lahko nekaj časa traja, medtem pa nam življenje lahko grenijo še drugi pogosti spremljevalci zaprtosti: glavobol, slabo počutje, bolečine v trebuhu, napihnjenost in tudi bolečine. Takrat težko pomislimo na povečano potrebo po gibanju in sproščanju. Bližnjica, po kateri nekateri radi posežejo, so odvajala, vendar svečke, tablete in odvajalni čaji, ki dražijo črevesje, ob dolgotrajni uporabi lahko naredijo dodatno škodo. Črevesje potrebuje vedno več spodbude, da bi delovalo, in težave se še stopnjujejo.

Veliko boljši ukrep je uravnotežena prehrana z zadostno količino prehranskih vlaknin in vode ter gibanje. Poleg vpliva na pospešeno prehajanje vsebine skozi črevo prehrana z zadosti vlakninami lahko pomaga k zmanjšanju tveganja za pojav raka debelega črevesja, zniževanju holesterola v krvi ter vpliva na manjše povišanje glukoze v krvi po zaužitju obroka.

Prva pomoč pri zaprtju

Tisti, ki niso ljubitelji pšeničnih otrobov, ovsenih kosmičev, polnozrnatega kruha ali testenin ter sadja in zelenjave, bodo za pomoč pri mehčanju blata morda posegli tudi po prehranskih dopolnilih.

Med njimi je vse bolj priljubljena laktuloza, neprebavljiv sladkor, ki nespremenjen pride v črevo in veže nase več vode, tako da blato postane mehkejše. Prebavo spodbudi na mehak naraven način, brez draženja, krčev in bolečin. Z laktulozo se rade posladkajo tudi dobre črevesne bakterije (je prebiotik) in zato blagodejno vpliva na vzpostavitev ravnovesja v črevesni mikrobioti, kar pomembno vpliva na dobro počutje in zdravje. Tu torej ni omejitve glede dolgotrajnosti uporabe. Laktuloza je primerna celo za otroke, nosečnice, doječe matere in sladkorne bolnike, saj nima vpliva na krvni sladkor. Na slovenskem trgu jo imamo zdaj tudi v obliki granul (laxemon), ki so jim dodali še magnezij in v obliki gumi medvedkov.

Ideja naše razvojne ekipe je, da bi lahko z Laxemonom težavo, ki nas tišči, reševali kar vsako noč sproti, kajti ob zaužitju zvečer bi vrh učinkovanja dosegli ravno zjutraj, ko je tudi najprimernejši čas za olajšanje.
.

Prehranska dopolnila za težave z zaprtjem

razišči Vse izdelke