Dober spanec pomaga hujšati

Za uspešno hujšanje je pomemben tudi dovolj dolg in kakovosten spanec, ne le uravnotežena prehrana in telesna dejavnost. V nadaljevanju boste izvedeli, kako lahko premalo spanja prispeva k debelosti in kako lahko izboljšate svoje spanje.

Spanje ni izguba časa, ampak je nujno za normalno delovanje človeškega telesa, mišljenja in pomnjenja. Med spanjem se iz možganov pospešeno izločajo odpadne snovi presnove, pospešena je tudi regeneracija celega telesa in celjenje poškodb. Pomanjkanje spanja je povezano tudi s slabšim delovanjem imunskega sistema.

Koliko spanja v resnici potrebujete?

Ameriška fundacija za spanje (National Sleep Foundation) je na podlagi obsežnih študij izdala priporočen čas spanja za različne starostne skupine. Odraslim (26–64 let) priporočajo 7–9 ur spanja; ob tem navajajo, da nekaterim zadostuje že 6 ur spanja, medtem ko drugi potrebujejo 10 ur spanja. Ne priporočajo pa manj kot 6 ur ali več kot 10 ur spanja. Ugotovite, kako se odzivate na različne dolžine spanja.

Priporočene ure spanja glede na starost Vir: National Sleep Foundation

 

Manj spimo, bolj smo lačni? 

Pomanjkanje spanja vpliva na hormonsko regulacijo apetita. Ob pomanjkanju spanja se raven hormona leptina zniža, nivo grelina pa poviša.

Leptin je hormon, ki zmanjšuje apetit in občutek lakote, grelin pa spodbuja apetit in željo po vnosu hrane. Zato imate ob manjšem izločanju leptina in povišanem izločanju grelina močnejši apetit in ste bolj lačni.

Prekratek spanec tako lahko delno krivimo za nepotešljivo lakoto in željo po sladkorju, škrobu in slanih prigrizkih.

 

 

Ali lahko pomanjkanje spanja vpliva na telesno težo?

Glede na zgornje torej ne preseneča, da je dandanes značilno povečevanje indeksa telesne mase (ITM), tudi kot posledica tega, da v povprečju vse manj spimo.

Pri tistih, ki spite manj kot 7 ur na dan, je možnost za debelost večja kot pri ljudeh, ki spijo več kot 7 ur na dan. Tisti, ki spijo 9 ur na dan ali več, imajo kar za polovico manjšo možnost nagnjenosti k debelosti. Posledično je za delavce v nočni izmeni je značilna višja telesna teža kot pri dnevnih delavcih.

 

 

Spanec pomaga pri pomnjenju informacij

Spanje je ključnega pomena tudi pri pomnjenju in procesiranju informacij. Pri ljudeh s pomanjkanjem spanja se pomnjenje informacij bistveno zmanjša, ob tem pa ne gre le za zmanjšano sposobnost pomnjenja, ampak primanjkljaj spanca vpliva tudi na sprejemanje odločitev. Slabo naspana oseba namreč izbere odločitev, ki zahteva najmanj truda.

Nenaspane osebe se lotijo manj zahtevnih, lažjih opravil, vendar jih dojemajo kot zahtevna; zmanjšujejo in opuščajo rutinska opravila; se manj skrbno uredijo in manj skrbno izberejo obleko.

Resnica je, da ljudje potrebujemo spanje za vzdrževanje primernega delovanja možganov, obnovo naših mišic, notranjih organov in da damo telesu priložnost za regeneracijo in počitek. Izjemno pomemben je za kvaliteto našega spomina, ustvarjalnosti, komunikacije in posledično tudi za kvaliteto našega celovitega življenja. Spanje ni nikoli potrata časa in pomembno je, da mu namenimo pozornost in ustrezen čas v vsakdanjem življenju.